Nemačka zabranila slovo Z u registarskim tablicama

Nemačka zabranila slovo Z u registarskim tablicama

U nemačkom okrugu Herford, pokrajine Severna Rajna-Vestfalija više ne izdaju registarske tablice sa slovom Z, koje je postalo simbol ruske invazije na Ukrajinu, piše DV.

Prema rečima zvaničnika okruga, odluka je doneta zbog činjenice da slovo Z označava da ruska vojska označava svoju opremu u Ukrajini, protiv koje je Moskva pokrenula rat punog razmera.

„Ovo pismo je postalo simbol ruske invazije na Ukrajinu i koristi se kao znak podrške Putinovom režimu i ratu“, rekao je on.

U Nemačkoj je zabranjeno korišćenje u brojevima automobila kombinacije slova povezanih sa skraćenicama koje označavaju koncepte vezane za nacistički režim u Hitlerovoj Nemačkoj. Ova pravila se razlikuju od zemlje do zemlje. Konkretno, u zemlji Severna Rajna-Vestfalija nije moguće registrovati znakove koji sadrže kombinacije slova KZ, NS, SA, SS i HJ.

Nemački vlasnici automobila mogu da izaberu broj koji žele prilikom prijave uz doplatu, pod uslovom da je još uvek dostupan. Potrebna su samo prva dva slova grada ili okruga gde je vozilo registrovano.

Ranije je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Facer najavila kaznu za veličanje ratnih zločina tokom proruskih skupova.