Musk udvostručuje izazov borbe protiv Putina

Musk udvostručuje izazov borbe protiv Putina

Osnivač kompanija Tesla-SpaceX dobija savet od čečenskog lidera za borbu sa ruskim predsednikom oko Ukrajine.

Dok Kremlj tek treba da odgovori na izazov Elona Maska u „jedinstvenoj borbi“ ruskom predsedniku Vladimiru Putinu oko Ukrajine, mogul Tesle i SpaceX-a promenio je ime u „Elona“ nakon što je dobio savete o obuci od čečenskog šefa Ramzana Kadirova.

Najbogatiji čovek na svetu je u ponedeljak tvitovao izazov ruskom predsedniku, sa Ukrajinom kao ulogom. Kadirov je u utorak objavio na svom Telegram nalogu, savetujući „Elonu“ Mask da se ne petlja sa ruskim liderom, koji je možda 19 godina stariji, ali ima veliko iskustvo u borilačkim veštinama.

„Težinske kategorije su previše različite“, rekao je Kadirov, a dok je Musk „biznismen i tviter bloger“, Putin je „svetski političar, strateg i pošast Zapada i SAD“.

„Vladimir Vladimirovič će izgledati nesportski kada pobedi slabijeg protivnika“, dodao je Kadirov, nudeći Masku da trenira na tri poznata čečenska terena pod renomiranim šampionima, kako bi „nežnu Elonu pretvorio u brutalnog Elona“.

Mask je postavio snimak ekrana Kadirovove poruke i mašinski prevod, zajedno sa odgovorom.

„Hvala vam na ponudi, ali tako odličan trening bi mi dao preveliku prednost“, rekao je on. „Ako se plaši borbe, pristaću da koristim samo svoju levu ruku, a nisam čak ni levoruk. Potpisao ga je sa „Elona“ i čak je promenio svoju oznaku na Tviteru kako bi odražavao novo ime.

Poznato je da Putin sam ne prati nijednu društvenu mrežu, a Kremlj nije dostojanstveno udostojio Maskov izazov zvaničnim odgovorom. To nije sprečilo Kadirova, ili šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina pre njega, da stupi u kontakt sa magnatom SpaceX-a. Rogozin je u ponedeljak tvitovao Masku na ruskom jeziku, citirajući stihove poznatog pesnika Aleksandra Puškina o pametnom seljaku koji je nadmudrio demona.

„Vidim da ste težak pregovarač! Ok, možete imati 10% više novca za plaćanje po gledanju“, uzvratio je Musk, praćen slikom Putina kako jaše medveda i sebe kako rukuje bacačem plamena, uz natpis „Izaberi svog borca“.

„Može čak da dovede i svog medveda“, dodao je Mask, uz citat – opet na ruskom – iz „Idiota“ Fjodora Dostojevskog.

Vlada u Kijevu je ranije tražila Maskovu pomoć u sukobu sa Rusijom, na šta je on odgovorio slanjem pošiljke satelita Starlink. Međutim, on je odbio da blokira ruske sajtove na mreži Starlink, rekavši da će to učiniti samo „pod nišanom oružja“ jer je apsolutista slobode govora.

Pozivajući se na to u drugoj poruci u utorak, Kadirov je rekao da „iskreno ceni“ ljude „nepokolebljive volje“ poput Maska, a šalu na stranu.

„Poštovanje karaktera i odsustvo dvostrukih standarda“, rekao je čečenski lider i dodao „I dalje se nadam da ste se šalili na račun mog predsednika“.