Moskva želi da SAD komentarišu navodnu vezu Hantera Bajdena sa ukrajinskim biolaboratorijama

Moskva želi da SAD komentarišu navodnu vezu Hantera Bajdena sa ukrajinskim biolaboratorijama

Rusija želi da čuje komentare američke vlade o navodnoj umešanosti Hantera Bajdena u finansiranje mreže biolaboratorija u Ukrajini, za koje Moskva sumnja da sprovode istraživanja o biološkom oružju, izjavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Ruska vojska je ove nedelje finansijski povezala ratnog predsedničkog sina sa ukrajinskim laboratorijama.

„Svakako ćemo tražiti objašnjenja. I ne mi sami. Vi znate da je Kina tražila objašnjenja, tražila transparentnost oko ovog programa i ove situacije“, rekao je Peskov.

On je komentarisao vezu za koju je ruska vojska tvrdila da je otkrila između ratnog sina predsednika Džoa Bajdena i biolaboratorija u Ukrajini.

Hanter Bajden je bio na čelu sada nepostojeće kompanije Rosemont Seneca Partners LLC, ogranka Rosemont Seneca investicionog fonda. Ruska vojska je tvrdila da je fond imao bliske veze sa Pentagonom i da je pomogao u finansiranju bioistraživanja u Ukrajini.

Laboratorije su privukle pažnju javnosti nakon što je američka državna podsekretarka za politička pitanja Viktorija Nuland izjavila pod zakletvom ovog meseca da Vašington ne želi da istraživački materijali iz objekata padnu u ruke Rusije.

Vašington je negirao da objekti u Ukrajini – i drugim delovima sveta – koje Pentagon finansira preko svoje Agencije za smanjenje odbrambenih pretnji, imaju bilo kakve veze sa istraživanjem klica. Rusija i Kina su se žalile da je operacija obavijena velom tajne i pozvale SAD da otvore laboratorije za međunarodne inspekcije.

Peskov je odbacio izjave koje su stizale iz Bele kuće, u kojima se navodi da je Rusija govorila o biolaboratorijama koje bi popločale teren za napad lažnom zastavom u Ukrajini oružjem za masovno uništenje.

„Amerikanci pokušavaju da skrenu pažnju… sa skandala koji se odvija“, ocenio je ruski zvaničnik.

Hanter Bajden je i dalje pod širokom federalnom istragom u SAD zbog njegove sumnjive poslovne prakse, objavio je Njujork tajms ranije ovog meseca. On se sumnjiči da je unovčio svoje prezime, a da nije platio porez i da se nije registrovao kao strani agent.

Njegovo ponašanje postalo je pitanje kampanje 2020. godine, nakon što je Njujork post objavio navode o ličnom korupciji na osnovu e-mailova pronađenih sa laptopa koji je Hanter ostavio na popravku. Priču su uglavnom odbacili mediji naklonjeni Džou Bajdenu kao verovatna ruska fabrika, a američki Big Tech je cenzurisao. Istražitelji Ministarstva pravde potvrdili su autentičnost mejlova, preneo je Times.