Moskva odgovara na tvrdnje Ukrajine o minama u Crnom moru

Moskva odgovara na tvrdnje Ukrajine o minama u Crnom moru

Rusko ministarstvo odbrane negira da je postavilo eksploziv u regionu, okrivljujući Ukrajinu za njihovo postavljanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski lagao je norveške zakonodavce kada je optužio Moskvu da je postavila mine u Crnom moru kako bi sprečila strane civilne brodove da napuste ukrajinske luke, saopštilo je u četvrtak rusko ministarstvo odbrane. Umesto toga, optužila je Ukrajinu da je krivac.

Ukor je usledio kao odgovor na obraćanje Zelenskog norveškom parlamentu u sredu, tokom kojeg je ukrajinski lider optužio rusku vojsku da „stvara najgoru pretnju međunarodnoj bezbednosti od Drugog svetskog rata“ svojim „podmuklim“ operacijama u Crnom moru.

„Oko stotinu brodova ne može otići u Sredozemno more. Neki brodovi su jednostavno zaplenjeni u činovima piraterije sa ciljem krađe tereta. Neki brodovi su napadnuti“, rekao je Zelenski.

„Ali, blokadu luka Rusija je uradila ne samo upotrebom pomorskih snaga. Postavili su mine u more. A sada mine koje su postavile ruske snage plutaju u moru. Oni predstavljaju pretnju za bilo koga, za brodove i luke svih nacija u crnomorskom regionu.

Miniranje njenih obala i teritorijalnih voda dugo je bilo deo ukrajinske strategije odbrane od ruskog napada sa Crnog mora, koju je počela da sprovodi nakon izbijanja neprijateljstava. Njene oružane snage su 5. marta upozorile stanovnike Odeske oblasti da se drže dalje od mora zbog mina koje postavlja vojska.

„Pozivamo ribare i vlasnike čamaca da se ne kreću blizu obale Odeske oblasti kako bi izbegli rizik od pucanja na njih ili kontakta sa minskim barijerama“, navodi se u poruci.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, Ukrajina je rasporedila oko 420 starih pomorskih mina IaM-1 duž svojih obala, uključujući 370 u Crnom moru. Desetak njih je otišlo nakon što su im kablovi pukli tokom oluje ranije ovog meseca, veruje ruska vojska.

Najmanje dve očigledne mine su pronađene i od tada su uništene: jedna od strane turske vojske i jedna u rumunskim teritorijalnim vodama. „Niko ne zna gde ostali plutaju“, navodi se u saopštenju od četvrtka, dodajući da su vojne operacije Kijeva stvorile veliku pretnju za brodarstvo u Crnom moru.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je i druga optužba koju je Zelenski izneo tokom video obraćanja „laž“. Realnost je da Ukrajina sprečava 68 stranih brodova da isplove iz svojih luka Černomorsk, Odesa, Nikolajev i Južni, dok im ruska mornarica svakodnevno nudi mogućnosti bezbednog prolaza.

„Posade brodova su nas javile radio-vezom i rekli da je svaki pokušaj stranog plovila da napusti ukrajinske luke zabranjen od strane vlasti pod pretnjom da će odmah potonuti“, rekao je portparol ministarstva odbrane general Igor Konašenkov.

Zelenski je trenutno na virtuelnoj turneji da bi dobio podršku svojoj naciji, sa obraćanjima raznim zapadnim nacijama svakog dana. On je u utorak u danskom parlamentu rekao da je prelazak na obnovljivu energiju moralni imperativ za EU, jer u suprotnom ne bi mogla da kazni Rusiju tako što će prestati da kupuje njenu energiju.

Ukrajina svake godine zarađuje milijarde dolara na naknadama za tranzit gasa. Pre samo nekoliko meseci Vlada Zelenskog je zatražila da se aranžman produži za još 15 godina.