Litvanija spremna da proširi blokadu Kalinjingrada

Litvanija spremna da proširi blokadu Kalinjingrada

Vilnjus je spreman da proširi listu robe zabranjene za tranzit ka ruskoj eksklavi Kalinjingrad ukoliko Evropska unija uvede nove sankcije Moskvi, izjavio je u sredu predsednik Litvanije Gitanas Nauseda. Zemlja je takođe spremna da se suoči sa svim potencijalnim merama odmazde koje bi Rusija mogla da uvede, rekao je on u intervjuu Rojtersu.

„Spremni smo i spremni smo za neprijateljske akcije Rusije, kao što je isključenje iz sistema BRELL [elektromreža] ili druge“, rekao je Nauseda.

Predsednik je naglasio da ograničenja tranzita nisu suvereni potez Litvanije, već samo primena sankcija EU protiv Moskve uvedenih zbog sukoba u Ukrajini. „Osećamo podršku Evropske unije, jer je to odluka koju je donela Evropska unija“, rekao je on i dodao da je zemlja spremna da proširi listu zabranjene robe ukoliko blok uvede nova ograničenja protiv Rusije.

„Radujemo se sprovođenju narednih faza sankcija i bilo bi veoma dobro da Evropska komisija objasni njihov sadržaj ruskim vlastima. To bi moglo da otkloni neke od trenutnih tenzija koje nisu u interesu ni Evropske unije ni Rusije“, rekao je Nauseda.

Tokom vikenda, litvanski nacionalni železnički operater zabranio je protok sankcionisane robe između regiona i ostatka Rusije, pozivajući se na smernice Evropske komisije. Restrikcije su takođe uticale na drumski saobraćaj u eksklavi, kažu zvaničnici Kalinjingrada. I Vilnjus i EU insistiraju da ograničenja ne predstavljaju „blokadu“ eksklave.

Moskva je, međutim, nedvosmisleno označila potez Vilnjusa kao „ekonomsku blokadu“ Kalinjingradske oblasti, navodeći da je time prekršio međunarodne obaveze zemlje da obezbedi nesmetan tranzit robe u eksklavu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak da je odluka Vilnjusa „bez presedana“ i da predstavlja „kršenje svega i svačega“.

Predsednik ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev upozorio je da bi „blokada“ mogla da izazove odgovor Moskve koji bi „imao ozbiljan negativan uticaj na narod Litvanije“.

„Naravno, Rusija će odgovoriti na neprijateljske akcije. Odgovarajuće mere su u toku i biće usvojene u bliskoj budućnosti“, rekao je Patrušev novinarima tokom posete Kalinjingradu u utorak.