Lavrov optužio Kijev da ugrožava bezbednost Rusije

Lavrov optužio Kijev da ugrožava bezbednost Rusije

UJEDINjENE NACIJE – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov branio je u četvrtak u Savetu bezbednosti UN rat Moskve u Ukrajini, dok su Ujedinjene nacije upozorile Moskvu da ne anektira ukrajinske regione, a zapadni ministri pozvali su na odgovornost za zločine, preneo je Rojters.

Lavrov je bio u sali saveta samo da bi održao obraćanje na sastanku 15-članog tela, kojem su prisustvovali američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji. Lavrov nije slušao da neko drugi govori.

„Danas sam primetio da ruske diplomate beže jednako kao i ruske snage“, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na sastanku Saveta bezbednosti o odgovornosti u Ukrajini.

Savet, koji se sastao o Ukrajini najmanje 20. put ove godine, nije bio u stanju da preduzme značajne mere jer je Rusija stalni član sa pravom veta zajedno sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Britanijom i Kinom.

Lavrov je optužio Kijev da ugrožava bezbednost Rusije i „drsko gazi” prava Rusa i onih koji govore ruski u Ukrajini, dodajući da sve to „jednostavno potvrđuje da je odluka o sprovođenju specijalne vojne operacije bila neizbežna”.

Kuleba je rekao: „Količina laži koje stižu od ruskih diplomata je izuzetna.

Lavrov je rekao da su zemlje koje isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njene vojnike strane u sukobu, dodajući da je „namerno podsticanje ovog sukoba od strane kolektivnog Zapada ostalo nekažnjeno“.

Blinken je obećao da će Vašington nastaviti da podržava Ukrajinu da se odbrani.

„Samo međunarodni poredak koji smo ovde okupili da podržimo se razbija pred našim očima. Ne možemo dozvoliti predsedniku Putinu da se izvuče sa tim“, rekao je on savetu, koji se sastao tokom godišnjeg okupljanja svetskih lidera za Generalne skupštine UN. Skupština.

Hiljade je ubijeno, a ukrajinski gradovi pretvoreni u ruševine otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara. Predsednik Vladimir Putin je u sredu zapretio da će upotrebiti nuklearno oružje za odbranu Rusije i preselio se da aneksira delove ukrajinske teritorije.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je Savetu da je nuklearni sukob „potpuno neprihvatljiv“. Gutereš je takođe rekao da su planovi za „takozvane“ referendume zabrinjavajući.

„Svaka aneksija teritorije jedne države od strane druge države koja je rezultat pretnje ili upotrebe sile predstavlja kršenje Povelje UN i međunarodnog prava“, rekao je Gutereš.

Referendumi o pridruživanju Rusiji trebalo bi da se održe od petka do utorka u nekoliko regiona u istočnoj i južnoj Ukrajini koji su uglavnom pod ruskom kontrolom, a koji čine oko 15 odsto teritorije zemlje.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan rekao je vijeću da postoje „razumni razlozi“ da se vjeruje da su zločini u nadležnosti suda počinjeni u Ukrajini. Sud sa sedištem u Hagu bavi se ratnim zločinima, zločinima protiv čovečnosti, genocidom i zločinima agresije.

Kan je otvorio istragu o Ukrajini nedelju dana nakon ruske invazije. On je u četvrtak rekao da su prioriteti istrage namerno gađanje civilnih objekata i prebacivanje stanovništva iz Ukrajine, uključujući decu.

Sjedinjene Države su saopštile da procene iz različitih izvora, uključujući Moskvu, pokazuju da su vlasti „saslušale, pritvorile i prisilno deportovale“ do 1,6 miliona Ukrajinaca u Rusiju od invazije Moskve.

Sjedinjene Države, Britanija i druge članice pozvale su da Rusija odgovara za zločine koje je Moskva počinila u Ukrajini. Rusija poriče da je ciljala civile, opisujući optužbe za kršenje prava kao klevetničku kampanju.

„Moramo jasno da stavimo do znanja predsedniku Putinu da njegov napad na ukrajinski narod mora da se zaustavi… da ne može biti nekažnjivosti za te zločine“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, dodajući da svet treba da odbaci moskovski „katalog laži“.

Kineski predstavnik Vang je rekao da je prioritet nastavak dijaloga bez preduslova i da obe strane budu uzdržane i ne eskaliraju tenzije.

Stav Kine o Ukrajini je jasan“, rekao je Vang. „Suverenitet, teritorijalni integritet svih zemalja treba poštovati i razumnu zabrinutost za bezbednost svih zemalja treba shvatiti ozbiljno.

Na odvojenom događaju na marginama skupa Ujedinjenih nacija na visokom nivou, advokatica za ljudska prava Amal Kluni pozvala je zemlje da podrže pritisak Ukrajine na Generalnoj skupštini UN da se uspostavi komisija za obeštećenje.

„Ukrajinski narod je pod vatrom kojoj se ne vidi kraj“, rekao je Kluni, koji je deo međunarodne pravne radne grupe koja savetuje Ukrajinu o obezbeđivanju odgovornosti za ukrajinske žrtve u nacionalnim jurisdikcijama i radu sa MKS.

„Oni moraju da znaju da jednog dana kada se sve ovo završi, mogu da obnove svoju zemlju i svoje živote“, rekla je ona, dodajući da će Ukrajini možda trebati čak 1 bilion dolara da popravi štetu koju je nanela Rusija.