Kripto berza blokira sankcionisane ruske račune

Kripto berza blokira sankcionisane ruske račune

Glavna berza kriptovaluta Coinbase blokirala je račune ruskih građana i kompanija koje su podložne američkim sankcijama, rekao je izvršni direktor platforme u petak.

U nizu izjava na Tviteru, Brajan Armstrong je istakao da svaka američka kompanija mora da poštuje zakone o sankcijama, bez obzira na vrstu imovine kojom rukuje.

Berza „ne zabranjuje preventivno“ svim Rusima da koriste Coinbase, dodao je Armstrong, priznajući da „svi zaslužuju pristup osnovnim finansijskim uslugama“ i da obični građani koriste kriptovalute „kao spas sada kada je njihova valuta propala“. Međutim, prema njegovim rečima, ako američka vlada odluči da uvede zabranu običnim Rusima, razmena će se pridržavati.

U četvrtak je slične mere uvela najveća svetska kripto berza Binance.

„Ograničili smo pristup platformi svima koji su na listi sankcija. Dakle, korisnici koji imaju kartice koje su izdale sankcionisane banke ne mogu da ih koriste na platformi“, navodi se u saopštenju ruskog ogranka berze na Telegramu, dodajući da će, ukoliko se međunarodne sankcije prošire, Binance takođe poštovati.

Binance je, međutim, ponovio da neće „jednostrano zamrznuti“ račune miliona ruskih korisnika jer bi takav potez bio u suprotnosti sa razlogom zašto postoje kriptovalute.

Evropski zvaničnici počeli su da raspravljaju o ograničavanju pristupa Rusima kriptovalutama nakon što su SAD i Britanija izrazile bojazan da bi Rusija mogla da je iskoristi da zaobiđe sankcije. U četvrtak je EU rekla da bi mogla da cilja rusku kripto imovinu ako se sadašnje sankcije zbog invazije Moskve na Ukrajinu pokažu nedovoljnim.

EU, SAD i Britanija nametnule su vrhunske ruske političare, biznismene i industrije neviđenim brojem ograničenja. Međutim, prema rečima generalnog direktora Coinbasea Armstronga, malo je verovatno da bi bogati Rusi pribegli kripto kako bi izbegli sankcije.

„Budući da je to otvorena knjiga, pokušaj da se uvuče mnogo novca kroz kriptovalute bio bi jasniji nego korišćenje gotovine u američkim dolarima, umetnosti, zlata ili druge imovine“, objasnio je on.

Ranije ove nedelje druga velika kripto berza, Kraken, govorila je protiv zamrzavanja naloga svojih ruskih klijenata. Ako bi platforma dobrovoljno blokirala stanovnike zemalja koje izazivaju nasilje širom sveta, prvo bi trebalo zamrznuti sve američke račune, rekao je izvršni direktor Krakena Džesi Pauel na Tviteru.