Krijumčari stavljaju migrante u kofere, prazne rezervoare

Krijumčari stavljaju migrante u kofere, prazne rezervoare

Američke vlasti objavile su u utorak optužnice za unosnu operaciju krijumčarenja ljudi koja je navodno uključivala premeštanje migranata u koferima i rezervoarima za vodu sa granice između SAD i Meksika, dok se Bajdenova administracija obračunava sa grupama koje podstiču rekordan broj granični prelazi, prenosi Rojters.

Osam ljudi, uglavnom američkih državljana, optuženo je za svoje uloge u krijumčarenju stotina ljudi, od kojih su neki bili sakriveni u drvenim sanducima na traktorskim prikolicama sa malo ventilacije, prema američkim zvaničnicima i povezanim sudskim dokumentima. U sudskom zapisniku je navedeno još šest saučesnika.

Optužnice su deo šireg napora administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da poremeti mreže krijumčara pošto je uhapšeno blizu 2 miliona na granicama ove fiskalne godine, koja je počela prošlog oktobra.

Američki tužioci identifikovali su Erminiju Serano Piedru, 31-godišnju stanovnicu Teksasa poznatu kao „Boss Ladi“, kao vođu operacije, za koju su rekli da je donela najmanje milione dolara.

Serano Piedra je deponovao više od 1,3 miliona dolara na dva bankovna računa između decembra 2017. i avgusta 2021. godine, ali je finansijskim institucijama prijavio samo 120.000 dolara, tvrde tužioci u zahtevu za pretpretresno suđenje koji je otpečaćen u utorak. Nijedan advokat Serrana Piedre nije naveden u bazi podataka sudskih spisa u SAD.

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu u utorak, američki zvaničnici iz Ministarstva pravde i Ministarstva za unutrašnju bezbednost (DHS) rekli su da su navodni krijumčari ravnodušni prema ljudskim životima i da ih zanima samo profit.

„Oni su postali sve više isprepleteni sa kartelima i sve je više dokaza o zlostavljanju, eksploataciji i nasilju koje vrše nad migrantima“, rekao je Džon Tijen, zamenik sekretara DHS. „Predugo su se ponašali naizgled nekažnjeno.

U junu su 53 migranta umrla nakon što su bili zarobljeni u uzavreloj traktorskoj prikolici u San Antoniju tokom neuspešnog pokušaja krijumčarenja. Za taj incident optužena su četiri muškarca, uključujući i navodnog vozača.