Južna Koreja nastoji da nastavi trgovinu sa Rusijom uprkos sankcijama

Južna Koreja nastoji da nastavi trgovinu sa Rusijom uprkos sankcijama

Poslovi između zemalja su cvetali pre zapadnih sankcija.

Južna Koreja planira da otvori privremene linije za poravnanje između domaćih banaka i njihovih jedinica u Rusiji kako bi pomogla lokalnim firmama da finansiraju trgovinu koja je otežana međunarodnim sankcijama protiv zemlje zbog njene vojne operacije u Ukrajini, izvestila je u petak novinska agencija Jonhap.

Mera – koja će biti uvedena krajem ovog meseca – ima za cilj da minimizira korišćenje globalnih banaka posrednika koje izbegavaju da posluju sa Rusijom zbog sankcija, što dovodi do odlaganja ili odbijanja transakcija.

„Očekuje se da će ovaj metod omogućiti brza plaćanja jer će minimizirati upotrebu posredničkih banaka“, citira Ionhap iz saopštenja Komisije za finansijske usluge (FSC).

Nove linije poravnanja, međutim, neće se koristiti za transakcije sa ruskim bankama niti za trgovinu artiklima koji se nalaze na listi globalnih sankcija Moskvi.

Prošlog decembra prijavljeno je da je trgovina između Rusije i Južne Koreje porasla za skoro 60% pošto su ekonomije počele da se oporavljaju od pandemije Covid-19, što je ukupno iznosilo oko 22 milijarde dolara u prvih devet meseci 2021. Najveće oblasti saradnje uključivale su energetiku, transport, poljoprivreda i zdravstvo.

Južna Koreja se pridružila SAD, EU i drugim zemljama u uvođenju sankcija Rusiji, zabrani transakcija sa ruskom Centralnom bankom, uvođenju izvozne kontrole i uklanjanju Moskve iz SVIFT globalnog platnog sistema, između ostalih mera.