Država EU predlaže potpunu zabranu trgovine bloka sa Rusijom

Država EU predlaže potpunu zabranu trgovine bloka sa Rusijom

Poljski premijer Mateus Moravjecki poziva EU da doda trgovinsku blokadu novom paketu antiruskih kazni.

Rusija bi trebalo da se suoči sa potpunom zabranom trgovine sa članicama EU u okviru pooštrenih sankcija zbog vojne operacije u susednoj Ukrajini, izjavio je poljski premijer Mateus Moravjecki.

„Poljska predlaže da se ovom paketu sankcija doda trgovinska blokada što je pre moguće, [uključujući] obe njene morske luke… ali i zabranu kopnene trgovine“, rekao je premijer, a citira Rojters.

„Potpuno prekidanje ruske trgovine dodatno bi primoralo Rusiju da razmisli da li bi bilo bolje da zaustavi ovaj okrutni rat.

U utorak su članice bloka najavile četvrti paket kaznenih mera protiv Rusije. Nove kazne uključuju zabranu ulaganja u ruski energetski sektor i zabranu izvoza luksuzne robe i uvoza gvožđa i čelika.

Zabrana se odnosi na sve transakcije sa određenim preduzećima u vlasništvu ruske države, kao i na zabranu uvoza raznih metala iz Rusije. Evropskim agencijama je takođe zabranjeno da daju kreditne rejtinge bilo kojim ruskim licima ili entitetima, a građanima EU zabranjeno je bilo kakva nova ulaganja u ruski energetski sektor.