Izveštaj CIA ostaje tajna za „nacionalnu bezbednost“

Izveštaj CIA ostaje tajna za „nacionalnu bezbednost“

Američki savezni sudija presudio je da će opsežni kongresni izveštaj o CIA-inom programu mučenja u ratu protiv terorizma ostati poverljiv, tvrdeći da građani nemaju pravo na pristup kontroverznom dokumentu, čije je delove u javnost već procurio jedan demokratski senator 2014.

U odluci od četvrtka, sudija Distrikta Kolumbije Beril Hauel rekla je da se izveštaj „ne kvalifikuje kao javni zapis koji podleže pravu javnog pristupa po opštem pravu“, pošto je u prethodnom slučaju zaključeno da je to „dosije Kongresa“ i stoga ne može mogu se dobiti putem standardnih zahteva Zakona o slobodi informacija (FOIA).

„Izveštaj sadrži visoko poverljive informacije o CIA-inim politikama i procedurama pritvaranja i ispitivanja koje bi ugrozile nacionalnu bezbednost ako budu puštene, daleko nadmašujući interes javnosti za obelodanjivanje“, napisala je sudija u svom mišljenju.

Istraživački izveštač Šon Masgrejv podneo je tužbu za dokument, iznoseći argument „pravo na saznanje“ sličan onima koji su pokrenuti u parnici FOIA, ali je njegov slučaj na kraju odbačen. Novinarin advokat Kel Meklanahan obećao je da će se žaliti na odluku.

Izvještaj Senata na 6.700 stranica detaljno opisuje CIA-ine tajne pritvore i programe mučenja pokrenute nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, tokom kojih su bezbrojni strani osumnjičeni odvedeni u tajne zatvore ‘crne lokacije’ u inostranstvu i podvrgnuti ekstremnim, i često varvarskim, ispitivanjima Mere. Nekoliko od tih slučajeva je ikada rezultiralo formalnim optužbama za optužene, od kojih su mnogi očigledno držani po sopstvenom nahođenju agencije, daleko van domašaja američkog sistema krivičnog pravosuđa ili međunarodnog ratnog prava.

Nepoverljivi rezime dokumenta koji je 2014. objavila demokratska senatorka Dajan Fajnštajn izneo je 20 glavnih nalaza, uključujući da su CIA-ine metode retko pomogle u sticanju korisnih obaveštajnih podataka, da je ona više puta lagala o efikasnosti tih metoda i da su ispitivanja agencije bila mnogo veća. nasilni nego što su obaveštajni zvaničnici ikada preneli poslanicima. Neke od takozvanih tehnika „pojačanog ispitivanja“ razvili su stručnjaci psiholozi kako bi maksimizirali patnju nanesenu osumnjičenima, navodi se u rezimeu, u kojem se takođe zaključuje da je režim mučenja narušio reputaciju Amerike širom sveta.

Komentarišući presudu od četvrtka, senatorka Fajnštajn je rekla da, iako se slaže sa nekim aspektima odluke, „takođe i dalje verujem da ceo izveštaj o mučenju – sa odgovarajućim redakcijama – treba da bude objavljen u nekom trenutku.

„Upotreba mučenja od strane američke vlade bila je mračni trag u našoj istoriji koji se nikada ne sme dozvoliti da se ponovi. Moramo nastaviti da učimo iz svojih grešaka, a to znači da ćemo na kraju objaviti izveštaj o mučenju u odgovarajuće vreme”, dodala je ona, prenosi Los Anđeles tajms.

Iako će obimni izveštaj za sada ostati u tajnosti, bivši predsednik Barak Obama stavio je dokument u svoju predsedničku evidenciju pre nego što je napustio Belu kuću, što znači da je kopija sada sačuvana u Nacionalnom arhivu i mogla bi da bude deklasifikovana u delovima počevši od 2029. godine.