IAEA traži da Rusija povuče svoje trupe iz ZNPP

IAEA traži da Rusija povuče svoje trupe iz ZNPP

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji čine predstavnici 35 zemalja članica UN, usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom se od Rusije zahteva da prekine okupaciju nuklearne elektrane u Zaporožju, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Rojters.

Za rezoluciju je glasalo 26 država, dve – Rusija i Kina – bile su protiv, ostale su bile uzdržane tokom glasanja. Kako je saopštio predstavnik Ruske Federacije pri međunarodnim organizacijama u Beču, to su Burundi, Vijetnam, Egipat, Indija, Pakistan, Senegal i Južnoafrička Republika.

U dokumentu se Rusija poziva da „odmah prekine sve akcije protiv Zaporoške nuklearne elektrane i bilo kog drugog nuklearnog objekta ui na Ukrajini“.

Podsećamo da je situacija u ZNPP-u u centru pažnje od početka avgusta, kada je ruska vojska počela da granatira postrojenje. Rusija je odbacila pozive na demilitarizaciju nuklearne elektrane, pod izgovorom da je „zaštiti“ od provokacija, a za granatiranje okrivljuje Ukrajinu.

Nakon kratke misije u ZNPP, stručnjaci IAEA su predstavili izveštaj koji potvrđuje da je Rusija rasporedila „vojno osoblje, vozila i opremu na različitim lokacijama u fabrici.

Nakon toga, Rafael Grosi je pozvao na hitan prekid granatiranja na području okupirane elektrane Zaporožje i stvaranje „bezbednosne zone“ oko nje, naglašavajući da nestanak struje u elektrani povećava rizik od nesreće.