Rajaner otkazao 420 letova zbog štrajka kontrole letenja u Francuskoj

Rajaner otkazao 420 letova zbog štrajka kontrole letenja u Francuskoj

Rajaner je saopštio da će otkazati 420 letova u petak, što će uticati na 80.000 putnika, zbog štrajka kontrole vazdušnog saobraćaja u Francuskoj koji će ograničiti prelete i više nego prepoloviti letove Er Fransa zakazane za kratke i srednje vučne usluge.

Francuska vazduhoplovna uprava DGAC ranije ove nedelje zatražila je od avio-kompanija da prepolove svoje redove letova u petak zbog planiranog štrajka.

Rajaner, najveća evropska avio-kompanija po broju putnika, saopštila je da će uglavnom biti pogođena ograničenjem preletanja preko Francuske. Tokom svoje špice sezone leti do 3.000 letova dnevno širom Evrope.

„Vreme je da EU uđe i zaštiti preletove tako da male francuske ATC sindikate ne bi više puta držale otkupnine za evropske putnike“, rekao je u saopštenju operativni direktor Rajanera Nil Mekmehon.

Drugim centrima za kontrolu letenja trebalo bi dozvoliti da upravljaju preletima Francuske tokom štrajkova, navodi se u saopštenju.

Er Frans saopštio je da će u petak obavljati samo 45 odsto svojih kratkih i srednjih letova.

Francuski sindikat kontrole vazduha SNCTA naveo je inflaciju i zahtev da se zaposli više ljudi kao razloge za odustajanje.