Glasovna poruka otkriva katastrofalne gubitke ruske vojne jedinice u Ukrajini

Glasovna poruka otkriva katastrofalne gubitke ruske vojne jedinice u Ukrajini

Sedam dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, ostaje nejasno koliko je žrtava Rusija pretrpela.

Ukrajinska vlada je 2. marta saopštila da „indikativan“ broj gubitaka Rusije iznosi 5.840 ljudi. Rusija je samo priznala da je imala gubitke četiri dana nakon što je počela rat, i nije dala nikakve brojke.

Ali višestruki video snimci i slike sa bojnih polja ukazuju na to da su invazione snage pretrpele teške žrtve.

I još jedan dokaz do kojeg je došao Kiiv Independent baca više svetla na sudbinu ruske 35. gardijske motorizovane brigade u ratu Rusije u Ukrajini.

Desetine pripadnika ruske vojne službe ubijeno je u akciji u blizini grada Černihiva kao rezultat ukrajinskog otpora krajem februara. Posle toga, desetine mrtvih ruskih tela su tajno poslate kući, a da rusko rukovodstvo nikada nije priznalo njihovu smrt.

Kiiv Independent je dobio audio poruku VhatsApp koju je snimila žena koja živi u gradu Alejsku u ruskoj oblasti Altaj, oko 3.500 kilometara istočno od Kijeva, matične baze 35. brigade.

U glasovnoj poruci, neidentifikovana žena plače govoreći svom kolegi članu VhatsApp grupe da je lokalna „tenkovska brigada“ „potpuno uništena u Ukrajini“.

Snimak originalne glasovne poruke

Ona posebno pominje da je „preživelo samo 18 od 150 momaka“, što verovatno znači da su ukrajinske trupe uništile jednu od formacija brigade. Osim toga, kaže govornik, prva serija od 45 kovčega, uglavnom mladih ljudi iz obližnjih gradova i sela, dolazila je u Alejsk na dan snimljene glasovne poruke.

Uplakana žena kaže i da su neki od ubijenih bili njene komšije i poznanici. Ona posebno pominje pripadnika vojne službe po imenu Evgenij Žilin. Ovo ime se može naći u procurelom registru 120.000 ruskih vojnika koji su navodno uključeni u invaziju na Ukrajinu koji je 1. marta objavio ukrajinski centar za odbrambene strategije, istraživački centar. Tu je i obrisan VK nalog na društvenim mrežama Jevgenija Žilina iz Alejska.

Prema rečima žene, ubijeni su uglavnom bili veoma mladi muškarci. Mesna zajednica je za njihovu smrt saznala dan pre snimanja i oplakivala gubitak.

Otkriće je delimično potvrđeno nekoliko dokaza o umešanosti ruske 35. brigade u Ukrajini. Poznato je da su oklopne formacije brigade uništene u oružanim sukobima u blizini grada Černihova, severno od Kijeva, 26. februara, pri čemu je mnogo ljudstva ubijeno ili zarobljeno.

Ukrajinska vojska je tog dana posebno izvestila o zarobljavanju majora Leonida Ščetkina, koji je služio kao glavni izvršni oficir i zamenik komandanta bataljona ruske vojne jedinice broj 41659, koja je matična baza 35. brigade.

Pored toga, ukrajinske trupe su objavile video snimak na kome se vidi predaja ruskih vojnika koji otvoreno priznaju da su pripadnici brigade sa sedištem u Alejsku.

Važno je napomenuti da ovo nije borbeni debi 35. brigade u Ukrajini — 2014. godine viđene su njene formacije u borbama protiv ukrajinskih snaga u Luganskoj oblasti u istočnoj Ukrajini.

U međuvremenu, rusko rukovodstvo nastavlja da odbija da objavi bilo kakve tačne podatke o žrtvama u svom ratu u Ukrajini. U većini slučajeva, ruske propagandne kuće izveštavaju o ruskoj „specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini“ rekavši da ruske žrtve nisu pretrpele.

Ali od početka 1. marta, ukrajinska vojska je prijavila čak 5.710 žrtava ruske ljudstva od prvog dana sveopšte invazije 24. februara, što je uporedivo sa ruskim vojnim gubicima u dvogodišnjem Prvom čečenskom ratu.

U svom najgorem porazu u Donbasu od kombinovanih rusko-militantnih snaga u Ilovajsku krajem avgusta 2014, Ukrajina je izgubila ukupno 366 boraca, prema zvaničnoj istrazi.