Gutereš pozvao je na prekid vojnih operacija u blizini Zaporoške NE

Gutereš pozvao je na prekid vojnih operacija u blizini Zaporoške NE

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je duboko zabrinut zbog situacije koja se razvija u i oko nuklearne elektrane Zaporožja, navodi se u saopštenju na sajtu UN, piše „Evropska istina“.

„Nažalost, umesto deeskalacije, poslednjih dana stižu izveštaji o daljim veoma uznemirujućim incidentima koji bi, ako se nastave, mogli da dovedu do katastrofe. Pozivam na hitan prekid svih vojnih aktivnosti u neposrednoj blizini stanice i bez gađanja njenih objekata ili susedstva“, navodi se u saopštenju.

Gutereš je takođe pozvao „strane da povuku vojno osoblje i opremu sa stanice i da se uzdrže od daljeg raspoređivanja snaga ili opreme na licu mesta“. Istovremeno, nije pomenuo da ruska vojska granatira ZANEP.

„Objekat se ne može koristiti kao deo bilo kakve vojne operacije. Umesto toga, potreban je hitan sporazum na tehničkom nivou o bezbednom perimetru demilitarizacije da bi se garantovala bezbednost teritorije“, rekao je on.

Kako je postalo poznato, Rusija je pozvala na sastanak Saveta bezbednosti UN koji će biti održan 11. avgusta, lažući o granatiranju Zaporoške NE od strane ukrajinskih trupa.

Podsetimo, Evropska unija je 6. avgusta osudila vojne aktivnosti Rusije u oblasti oko Zaporoške NE.

Predsednik Vladimir Zelenski je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom pozvao na uvođenje sankcija nuklearnoj industriji i nuklearnom gorivu Ruske Federacije. Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije izrazilo je zabrinutost zbog situacije u Zaporožskoj nuklearki i pozvalo da se eksperti IAEA prihvate u stanicu.

9. avgusta IAEA je saopštila da je granatiranje ZNPP oštetilo postrojenje, ali je radijacija bila normalna.