Francuski general: Ukrajina može da oslobodi Herson pre zime

Francuski general: Ukrajina može da oslobodi Herson pre zime

Bivši šef francuske vojne misije pri UN general Dominik Trinkvan smatra da se kontraofanziva Ukrajine na jugu razvija uspešno, a ako ne dođe do neočekivanih zaokreta, ukrajinske snage mogu da deokupiraju Herson do oktobra, prenosi „Evropska istina“.

Francuski general je napomenuo da se Ukrajina metodično priprema za kontraofanzivu, što se vidi iz njenih dosadašnjih dejstava: uništavanje skladišta i komandnih mesta ruskih trupa uz pomoć dalekometnog naoružanja, kao i aktivnosti partizanskog pokreta.

„Rusi su izgleda iznenađeni korišćenim metodama. Uništavanje skladišta municije i logističkih punktova, posebno železnice, znatno ih je uzdrmalo. Sada, ako trupe stacionirane zapadno od Dnjepra ne prime granate, neće moći da se brane. Ako više ne dobijaju zalihe, to će biti kritično za neke divizije“, napominje Trinkvan.

On takođe smatra da mnogi ruski vojnici radije beže sa ratišta nego da se odupiru, jer su neki od njih „na ratištu četiri ili pet meseci, nisu smenjeni i verovatno su u lošem stanju“.

„Sada Rusi imaju veliki problem sa ljudskim resursima. Pokušavaju da regrutuju mnogo ljudi, ali Putin, koji ne želi da objavi rat, ne može da izda dekret o mobilizaciji. On želi da nastavi da ostavlja utisak da je sve ide normalno“, tvrdi general.

Prema Trinkvanovim rečima, „do zime Ukrajinci mogu da preuzmu kontrolu nad celom desnom obalom Dnjepra, uključujući i grad Herson“: „Ne zaboravimo da je grad brzo zauzet kao rezultat iznenadnog napada početkom marta, ali stanovništvo se nimalo ne raduje ruskoj okupaciji“.

Podsetimo, 29. avgusta je kahovska operativna grupa izvestila da su ukrajinski branioci porušili skoro sve velike mostove kod Hersona i probili prvu liniju „odbrane“ ruskih trupa u Hersonskoj oblasti.

Prema izveštajima medija, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je u poslednja dva meseca pomagala ukrajinskoj vojsci da se pripremi za kontraofanzivu na jugu ispunjavajući njihove konkretne zahteve za vojnom pomoći.

Poslednjih dana stižu izveštaji o deokupaciji od strane ukrajinskih snaga nekoliko naselja u Hersonskoj oblasti.