Film „Zemlja nomada“ osvojio najviše filmskih nagrada BAFTA

Film „Zemlja nomada“ osvojio najviše filmskih nagrada BAFTA

S Film „Nomadland“ (Zemlja nomada) kineske rediteljke Kloi Žao osvojio je najviše nagrada britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) na ceremoniji održanoj u Londonu bez publike zbog epidemije koronavirusa, javile su svetske agencije.
Ostvarenje je dobilo nagrade u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu i kameru.

Glumac Entoni Hopkins dobio je nagradu kao najbolji glumac za film „The Father“ u kojem glumi starca koji tone u demenciju.

„Nomadland“ je u subotu dobio i nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA), a prethodno i Zlatni globus.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodeljen 25. aprila u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.