Evropska komisija poziva Mađarsku koja se protivila uštedi gasa da „pruži svoj doprinos“

Evropska komisija poziva Mađarsku koja se protivila uštedi gasa da „pruži svoj doprinos“

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson smatra da bi Mađarska ipak trebalo da „da da svoj doprinos” štedljivoj potrošnji prirodnog gasa uoči zime, oslanjajući se na pomoć suseda iz EU u uslovima smanjenih isporuka iz Rusije, prenosi Evropska istina, Simson je to izjavio u intervjuu za CNN u sredu.

„Pošto je Mađarska zemlja bez izlaza na more, zavisi od solidarnosti njenih suseda. Čak i da bi sada prestali da dobijaju gas iz Rusije, potrebni su im susedi koji im nude tranzitne rute“, rekla je ona.

Simson je podsetio da plan za privremene uštede gasa koji su odobrile zemlje članice EU predviđa da u slučaju potpunih prekida njihovog snabdevanja, susedne zemlje pomognu alternativnim putevima snabdevanja.

„Ali da biste to tražili, morate i da date svoj doprinos. To znači da svaka država članica sada u ovoj fazi priprema svoje planove kako da uštedi gas“, objasnio je predstavnik Evropske komisije.

Podsetićemo da su ministri energetike zemalja EU postigli politički dogovor o dobrovoljnom smanjenju potrošnje gasa naredne zime.

Plan uključuje obavezujući cilj od 15 odsto smanjenja potrošnje u vanrednim situacijama, kao što je ozbiljan prekid snabdevanja iz Rusije, iako dozvoljava određene izuzetke za posebno ranjive zemlje ili one koje su sastavni deo mreže bloka u celini. .

Jedina zemlja koja je glasala protiv predloga Evropske komisije bila je Mađarska. Podsetimo, njen ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nedavno je otišao u Moskvu da pregovara o dodatnim isporukama plavog goriva iz Rusije.