Francuska da preispita zabranu ulaska ženama povezanim sa ISIS-om

Francuska da preispita zabranu ulaska ženama povezanim sa ISIS-om

Evropski sud za ljudska (ECHR) prava naložio je Francuskoj da preispita zahteve za repatrijaciju dve Francuskinje optužene da su putovale u Siriju da bi se pridružile terorističkoj grupi takozvane Islamske države, piše Bi-Bi-Si.

Francuska je dugo odbijala da dozvoli pripadnicima ISIS-a da se vrate iz bezbednosnih razloga. Međutim, ECHR je rekao da je ženama uskraćeno pravo da uđu u zemlju „čija (jedna od njih) je državljanin“.

ECHR  je naložio francuskoj vladi da razmotri slučaj i spreči „arbitrarnost“ odbijanja.

Zvaničnici u Parizu kažu da bi francuski državljani koji su počinili zločine u Siriji i Iraku trebalo da se suoče sa lokalnom pravdom radije nego da budu vraćeni u domovinu.

Međutim, sud u Strazburu je rekao da zvaničnici treba da „brzo razmotre zahteve za repatrijaciju“.

Dve žene, starosti 31 i 33 godine, napustile su Francusku 2014. i 2015. godine sa svojim partnerima. Otputovali su u sirijski grad Raku i irački Mosul, gde su potom rodili nekoliko dece.

Od pada ISIS-a, žene su držane u izbegličkim kampovima koje kontrolišu Kurdi na severoistoku Sirije, a njihovi roditelji, koji su pokrenuli slučaj, rekli su da su u opasnosti od bolesti i neuhranjenosti.

Oni su takođe tvrdili da su im životi u logoru bili ugroženi i tražili od suda da osigura da njihova prava po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima budu zaštićena.

Međutim, sudije su rekle da se francuska vlada ne može smatrati odgovornom za uslove u sirijskim kampovima jer „tamo nije vršila svoju jurisdikciju“.

Odluka bi mogla stvoriti političku glavobolju za brojne evropske vlade koje su nastojale da spreče povratak građana koji su se pridružili ISIS-u.

Veruje se da se hiljade bivših pripadnika ISIS-a nalaze u sirijskim kampovima, dok grupe za ljudska prava kažu da oko 75 Francuskinja i 160 dece ostaje u izbegličkim kampovima.

Još 40.000 stranih državljana, većinom Iračana, takođe se nalazi u kampovima širom Sirije.