Palestinci: Izraelske trupe ubile tinejdžera

Palestinci: Izraelske trupe ubile tinejdžera

JERUSALIM – Izraelske snage ubile su u četvrtak 17-godišnjeg Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštili su palestinski zvaničnici, dok su trupe delovale u toj oblasti dan nakon što je u napadu ubijen vojni oficir, piše Asošijejted pres.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je Odai Salah (17) upucan u glavu, iako tačne okolnosti njegove smrti nisu odmah bile jasne.

Izraelska vojska je saopštila da su snage delovale u rodnom gradu dvojice palestinskih naoružanih napadača koji su ubili izraelskog oficira u pucnjavi u sredu, a potom su ih izraelski vojnici ubili. Trupe su pripremale kuće naoružanih ljudi za rušenje i hapšenje u selu Kufr Dan, blizu grada Dženin, bastiona ili oružane borbe protiv Izraela. Izrael kaže da ruši kuće napadača kao način da se odvrati od budućeg nasilja, dok kritičari kažu da se ta taktika svodi na kolektivno kažnjavanje.

Izrael sprovodi noćne racije za hapšenje u gradovima, mestima i selima na Zapadnoj obali otkako je u nizu napada na Izraelce u proleće poginulo 19 ljudi.

Izraelska vatra je za to vreme ubila desetine Palestinaca, što je učinilo najsmrtonosnijom godinom na okupiranoj teritoriji od 2016.

Izraelska vojska kaže da su velika većina ubijenih bili militanti ili bacači kamena koji su ugrozili vojnike. Ali nekoliko civila je takođe ubijeno tokom izraelske višemesečne operacije, uključujući veterana novinara i advokata koji su se očigledno nesvesno uvezli u zonu borbe. Ubijeni su i lokalni omladinci koji su izašli na ulice kao odgovor na invaziju na njihova naselja.

Izrael je pokupio desetine Palestinaca, mnoge držeći bez suđenja ili optužnice u takozvanom administrativnom pritvoru. Izrael kaže da koristi administrativni pritvor da bi sprečio napade i zadržao opasne militante bez otkrivanja osetljivih obaveštajnih podataka. Palestinci i grupe za ljudska prava kažu da sistem poriče propisani proces, a neki pritvorenici su u pritvoru mesecima ili godinama a da nisu videli dokaze protiv njih.

Izrael kaže da su racije hapšenja namenjene razbijanju militantnih mreža i sprečavanju budućih napada. Palestinci kažu da su operacije usmjerene na održavanje izraelske 55-godišnje vojne okupacije teritorija koje žele za nezavisnu državu.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, zajedno sa istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze, u bliskoistočnom ratu 1967. i Palestinci traže te teritorije za buduću državu.