Džonson: Ruska ofanziva će se usporiti zbog nedostatka resursa

Džonson: Ruska ofanziva će se usporiti zbog nedostatka resursa

Britanska vojna obaveštajna služba veruje da će ruska ofanziva na Ukrajinu usporiti u narednih nekoliko meseci pošto njena vojska iscrpljuje svoje resurse.

Ovo je izjavio premijer Boris Džonson u intervjuu grupi evropskih listova, prenosi Rojters.

Džonson je rekao da snage predsednika Vladimira Putina napreduju u Donbasu, sejući razaranja, ali uz veliku cenu za vojnike i oružje.

„Međutim, naša vojna obaveštajna služba veruje da bi Rusija u narednih nekoliko meseci mogla da dođe do tačke u kojoj više neće biti napretka jer će ostati bez resursa“, rekao je Džonson.

„Onda moramo pomoći Ukrajincima da razbiju dinamiku. Ja ću to argumentovati na samitu G7 (preko vikenda u Nemačkoj). Pošto su Ukrajinci u stanju da krenu u kontranapad, to se mora podržati. Tehnika koju oni zahtevaju od nas, “ dodao je on.

Upitan kako bi izgledala pobeda Ukrajine ili Putinov poraz, Džonson je rekao: „Da bismo barem vratili status kvo koji je postojao pre 24. februara i da ruske trupe budu proterane iz oblasti u koje su izvršili invaziju“.

Ranije su britanski obaveštajci saopštili da će Rusija verovatno pokušati da prebaci u Donbas veliki broj rezervnih jedinica.