Dva najbogatija ruska oligarha prvi put su na listi sankcija

Dva najbogatija ruska oligarha prvi put su na listi sankcija

Vladimir Potanin i Leonid Mihelson, dvojica najbogatijih Rusa, prvi put su se našli na listi sankcija u Kanadi, ali ne i u SAD ili EU, prenosi Blumberg pozivajući se na vladin sajt.

Britanija je takođe dodala Mihelsona, drugog najboljeg Rusa, u sredu. Do sada nisu bili ni na jednoj sankcionoj listi zapadnih zemalja. Neki stručnjaci to pripisuju ulozi oligarha u velikim čeličnim i energetskim kompanijama.

Potanin, sa bogatstvom od 27,1 milijardu dolara, najbogatiji je čovek u Rusiji. On je predsednik korporacije Norilsk Nickel, odgovoran za 40% svetske ponude paladijuma i 10% prerađenog nikla. Takođe poseduje udeo u ruskoj kompaniji Petrovak Pharm.

Mikhelson je na drugom mestu u Rusiji sa 24,7 milijardi dolara. Milijarder je generalni direktor i akcionar Novateka, najveće ruske privatne gasne kompanije.

Kanada je dodala dva milijardera na svoju listu sankcija zajedno sa Viktorom Vekselbergom, Kirilom Šamalovim, Dmitrijem Pumpjanskim i Vadimom Moškovičem.

Ranije je publikacija procenila da polovina najbogatijih još nije bila podvrgnuta bilo kakvim ograničenjima iz EU, SAD ili Britanije i prikupila njihova imena i podatke o imovini.