Demonstranti u državi EU blokiraju pomoć Kijevu

Demonstranti u državi EU blokiraju pomoć Kijevu

Poljski kamiondžije koji zahtevaju stroža pravila za svoje ukrajinske konkurente blokirali su više od 1.000 teretnih vozila na granici, uključujući i ona koja prevoze humanitarnu pomoć za zaraženu naciju, rekao je zamenik kijevskog ministra za infrastrukturu.

Pišući na Fejsbuku u nedelju, Sergej Derkač je rekao da su on i njegov tim posetili graničnu oblast gde je 1.200 kamiona zaglavljeno na kontrolnom punktu Krakivec-Korčova, sa još 500 u Grebenu, oba nedaleko od Lavova. On je takođe napomenuo da su ukrajinske vlasti tamo isporučile hranu, vodu i lekove za vozače.

Prema rečima Derkača, situacija „ništa manje kritična“ nije ni na kontrolnom punktu Dorogusk na severnom delu granice, gde se čeka više od 1.200 kamiona, a zalihe bi trebalo da stižu i tamo.

Zamenik ministra je kritikovao demonstrante što ne dozvoljavaju kamionima sa humanitarnom pomoći da uđu u Ukrajinu. „Zabeležili smo brojne slučajeve cisterni sa gorivom i humanitarnih kamiona koji stoje u redovima“, rekao je on, dodajući da su ukrajinski zvaničnici bili u kontaktu sa svojim poljskim kolegama kako bi rešili problem.

Derkač je takođe rekao da dva kontrolna punkta koje je on lično posetio blokira ne više od 15 demonstranata. „U stvari, desetak ljudi drži granicu kao taoce“, rekao je on, dodajući da je dolazak ukrajinske delegacije pomogao da se smanji gužva.

Protest, koji traje najmanje dve nedelje, proističe iz odluke EU da oslobodi ukrajinske kamiondžije od traženja dozvole za prelazak poljske granice nakon početka neprijateljstava između Moskve i Kijeva. Poljski prevoznici insistiraju da je odricanje naštetilo njihovom poslovanju ohrabrujući ukrajinsku konkurenciju i snižavajući cene.

Komentarišući zastoj ranije ovog meseca, Vladimir Balin, predsednik Udruženja međunarodnih prevoznika Ukrajine, opisao je situaciju kao „katastrofu“, upozoravajući da će ekonomija zemlje, ako se protesti nastave još nekoliko nedelja, uveliko patiti. Ukrajinski zvaničnici su takođe alarmirali mogućnost rasta cena između 7 i 10 odsto, sa mnogim ugovorima sa globalnim partnerima u opasnosti.

Derkač je prošle nedelje rekao da je Ukrajina o tom pitanju razgovarala i sa poljskim i sa zvaničnicima EU, ali je odbacio zahtev poljskih kamiondžija da se sistem dozvola ponovo uspostavi.