Danas je Međunarodni dan šuma

Danas je Međunarodni dan šuma

Srbija trenutno ima oko 30 odsto površine pod šumom, a nacionalnom Strategijom pošumljavanja teži se da taj procenat bude povećan na oko 42 odsto do 2050. godine, saopštio je Zavod za zaštitu prirode povodom Međunarodnog dana šuma, 21. marta.

Prema podacima iz 2009. godine, Srbija ima 2.254.000 hektara pod šumom, odnosno 29,1 teritorije, a od te površine, državne šume zauzimaju 53 odsto. U šumama Srbije prisutno je 49 vrsta drveća, od čega je 40 lišćarskih, a devet četinarskih, navedeno je u saopštenju.

Kao područja sa najvećom šumovitošću ističu se Park prirode Golija, Nacionalni park Tara, Park prirode Stara planina, Specijalni rezervat prirode Goč-Gvozdac, Park prirode Stolovi i mnogi drugi, naveo je Dragišić i podsetio da su prva zaštićena područja u Srbiji Strogi rezervati prirode Felješana i Mustafa na teritoriji opštine Majdanpek.

Srbija je sve do polovine 19. veka bila obrasla gustim, neprohodnim šumama koje su prekrivale, prema nekim procenama, oko 80 njene teritorije, ali je uništavanje šuma u Srbiji uzelo toliko maha da se već tada shvatao značaj održavanja i obnavljanja šuma i 1891. godine je donet Zakon o šumama, podseća se u saopštenju. Međunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu.