CRTA: U medijima nema pluralizma, Vučiću polovina ukupnog vremena

CRTA: U medijima nema pluralizma, Vučiću polovina ukupnog vremena

Stranke u vlasti bile su ubedljivo najzastupljenije u centralnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnom pokrivenošću u poslednjih sedam meseci, dok su opozicione stranke bile jedva vidljive, pokazala je analiza medijskog sadržaja organizacije Crta.

Crta je ocenila da su novi podaci još jedan pokazatelj nepostojanja političkog pluralizma u medijima što je izuzetno zabrinjavajuće imajući u vidu da se time gradjanima uskraćuje pravo na objektivno informisanje.

Političkim akterima je u centralnim vestima posvećeno 170 sati programa, od kojih je čak 92 odsto pripalo akterima vladajućih stranaka i to u neutralnom (61 odsto) ili pozitivnom tonalitetu (38 odsto).

Za političke aktere iz opozicije bilo je rezervisano svega osam odsto vremena tokom kojeg su dominantno bili predstavljeni negativno (63 odsto).

Kako je saopštila nevladina organizacija Crta, od političkih aktera, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je u proteklih sedam meseci bio skoro svaki drugi sagovornik u televizijskim vestima i za njega je bila rezervisana gotovo polovina od ukupnog vremena opredeljenog za političke aktere.

Premijerka Ana Brnabić bila je zastupljena u tek šest odsto ukupnog vremena, a slede ministri Zlatibor Lončar sa četiri, pa Aleksandar Vulin i Siniša Mali sa po tri odsto.

Istraživanjem su obuhvaćene centralne informativne emisije RTS, Pink, Prva, Hepi i B92, u periodu od proglašenja zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora u julu 2020. godine do početka medjustranačkog dijaloga 1. marta 2021. godine.