Četvrt veka od otmice više Srba u Orahovcu

Četvrt veka od otmice više Srba u Orahovcu

Pre tačno dve i po decenije, 16. i 17. juna 1999. godine u Orahovcu je na očigled najbližijh članova porodica i komšija kidnapovano više starijih muškaraca koji su odvedeni u nepoznatom pravcu.

Kidnapovani su penzioneri Panta Grković (1939) koji je kasnije identifikovan i sahranjen na groblju iza crkve u Orahovcu i Tika Miljković koji je posle nekoliko dana u zatočeništvu uspeo da pobegne, preneo je Radio Goraždevac .

O ostaloj trojici Srba koji su toga dana kidnapovani, Peki Peleviću (1935), Marku Vitoševiću (1938) i Sveti Grkoviću (1933), do danas se ništa ne zna i tim ljudima se gubi svaki trag.

Supruge kidnapovanih i komšije su prepoznali ljude koji su odveli ove Srbe i po njihovom svedočenju neki otmičari su nosili uniforme sa amblemom na kojem je pisalo „UČK“, dok su neki od otmičara bili u civilnoj odeći.

Za odvođenje ovih Srba do danas niko nije odgovarao, a porodice nikada nisu dobile informacije šta se desilo sa njihovim najbližima.

Osim ovih pet Srba 16. i 17. juna 1999. godine kidnapovani su i Srbi izbeglice iz Hrvatske, članovi porodice Begović – Jovan, Nikola, Simo i Blažo kao i njihov prijatelj Mihajlo Velimirović.

Oni su posle bekstva od „Oluje“ u Hrvatskoj utočište pronašli u jednoj prostoriji podruma vina „Orvin“ u Orahovcu, koja je tada služila kao improvizovani kolektivni centar za izbeglice, ali u novoj „oluji“ nestali su iz Orahovca i o njihovim sudbinama se do danas ništa ne zna.

Od 1998. do 2000. godine, na teritoriji opštine Orahovac kidnapovano je ukupno 86 Srba.

Imena 84 kidnapovane osobe se nalaze na spomeniku kidnapovanim i ubijenim Srbima na ulazu u selo Velika Hoča.

Pored njih, kidnapovani su i novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić čija sudbina takođe do danas nije rasvetljena.