Ankete predviđaju poraz stranke premijera Sunaka na izborima

Ankete predviđaju poraz stranke premijera Sunaka na izborima

Tri britanska istraživanja javnog mnjenja predviđaju siguran poraz Konzervativne stranke premijera Rišija Sunaka na predstojećim parlamentarnim izborima, a jedna je čak najavila da se Torijevci suočavaju sa „izbornim izumiranjem“.

Ankete su objavljene na otprilike polovini izborne kampanje, nedelju dana nakon što su konzervativci i laburisti objavili svoje manifeste, i neposredno pre nego što birači počnu da dobijaju glasačke listiće poštom, prenosi Rojters.

Agencija za istraživanje „Savanta“ objavila je da će Laburistička partija Kira Starmera imati čak 46 odsto glasova, što je dva odsto više u odnosu na prethodnu anketu pet dana ranije, dok je podrška konzervativcima pala za četri procenta, na 21 odsto. Anketa je sprovedena od 12. do 14. juna za Sandej telegraf.

„Naše istraživanje sugeriše da bi ovi izbori mogli biti ništa drugo do nestanak za Konzervativnu partiju“, rekao je direktor političkih istraživanja u „Savanti“ Kris Hopkins.

Anketa agencije „Survejšn“, koju je objavio Sandej tajms, predviđa da bi konzervativci mogli da dobiju samo 72 od 650 mesta u Donjem domu, što je najmanje u njihovoj skoro dvestogodišnjoj istoriji, dok će laburisti osvojiti 456 mandata. Njihova anketa je sprovedena od 31. maja do 13. juna.

Treća anketa, koju je uradio „Opinijum“ za Sandej observer, sprovedena je od 12. do 14. juna, a pokazala je da laburisti imaju 40 odsto, konzervativci 23, a reformisti 14 odsto.