Češka pristala da zaštiti vazdušni prostor Slovačke

Češka pristala da zaštiti vazdušni prostor Slovačke

Češka vlada je u sredu odobrila zahtev Slovačke za pomoć u zaštiti vazdušnog prostora nakon što je razbila borbene avione MiG-29 – Bratislava ranije nije odbila njihov transfer Ukrajini, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na CT24.

„Ne vidim nikakve probleme, vlada (Češke) će to definitivno odobriti. Spremni smo i tehnički i u pogledu naših mogućnosti“, rekao je češki premijer Petr Fiala u sredu tokom sastanka sa slovačkim kolegom Eduardom Gegerom u Karlovim Varima.

Osim toga, Fijala je predložio mogućnost obuke ukrajinske vojske u Češkoj: „Ako bude potrebno, obučavaćemo ukrajinsku vojsku, ali to zavisi od tehnologija koje ćemo ovde imati“.

Nakon saopštenja češkog premijera, vlada je u sredu odobrila zahtev Slovačke za zaštitu vazdušnog prostora od 1. septembra. Ranije je na sličan poziv upućen i u Poljskoj. Detalji procesa biće dogovoreni u zajedničkoj deklaraciji između Češke, Slovačke i Poljske.

Ranije je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ rekao da će ta zemlja razmotriti mogućnost prebacivanja jedanaest lovaca MiG-29 u Ukrajinu nakon što slovačko ratno vazduhoplovstvo prestane da ih koristi.

Još početkom jula, slovački premijer Eduard Geger je sugerisao da bi zemlja mogla da prebaci svoje borbene avione MiG-29 i tenkove sovjetske proizvodnje u Ukrajinu, ali je odbio da otkrije detalje ovih razgovora.

Osim toga, pre neki dan je koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost SAD za strateške komunikacije Džon Kirbi rekao da je Pentagon započeo preliminarnu procenu mogućnosti prebacivanja savremenih borbenih aviona u Ukrajinu.