Ukrajina zadržava planove da poveća izvoz organske hrane

Ukrajina zadržava planove da poveća izvoz organske hrane

Poslednjih godina Ukrajina je bila među TOP-5 najvećih dobavljača organskih proizvoda u EU. Do 2030. planirano je povećanje izvoza organske hrane na milijardu dolara, saopštilo je Ministarstvo za agrarne proizvode i hranu Ukrajine, piše Ukrinform.

„Poslednjih godina, Ukrajina je konstantno bila među TOP-5 najvećih dobavljača organskih proizvoda u EU. Konkretno, 2020. godine zauzela je 4. mesto u svetu od 123 zemlje po obimu izvoza organskih proizvoda u EU sa 7,8 odsto učešća u ukupnom obimu organskih proizvoda uvezenih u blok“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima ministarstva, u proteklih pet godina, površina zemljišta koje se koristi za proizvodnju organske hrane u Ukrajini porasla je skoro 1,5 puta — sa 289.000 hektara u 2017. na 422.000 hektara u 2021. Ukrajina je najveći izvoznik u EU. organske žitarice i proizvodi od ulja, soja, med, povrće i voće zajedno sa prerađenim proizvodima. Ukupno 528 operatera trenutno posluje u potpunosti u skladu sa pravilima organske proizvodnje.

Prvi zamenik ministra agrarne politike i ishrane Taras Visocki kaže da do 2030. Ukrajina planira da poveća izvoz organskih proizvoda na milijardu dolara, sada nastavljajući da se aktivno kreće ka cilju, uz poboljšanje nacionalnog zakonodavstva u relevantnoj oblasti.

Kako je saopšteno, Evropska komisija je pre godinu dana predstavila Organski akcioni plan, koji predviđa korišćenje 25% poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju organske hrane do 2030. Evropska komisija je pozvala zemlje članice da razviju svoje nacionalne akcione planove za povećanje njihov nacionalni udeo u organskoj poljoprivredi. Trenutno postoje značajne razlike između članica EU u pogledu udela poljoprivrednog zemljišta koje se trenutno koristi za organsku proizvodnju, od 0,5% do više od 25%.