Mediji: Brisel razmatra mogućnost da se Mađarska isključi iz zakona o globalnim poreskim stopama

Mediji: Brisel razmatra mogućnost da se Mađarska isključi iz zakona o globalnim poreskim stopama

Evropska komisija je pozvala vlade članica da daju mišljenje o tome da li će podržati plan da se Mađarska isključi iz nastojanja EU za uvođenje globalne minimalne stope poreza na dobit preduzeća od 15 odsto, piše Politiko, prenosi „Evropska istina“.

Četiri zvaničnika iz nacionalnih ministarstava finansija EU rekli su da zvaničnici Evropske komisije pozivaju prestonicu da procene svoje stavove o takozvanom sporazumu o poboljšanoj saradnji, koji bi nadjačao veto Budimpešte na tu inicijativu.

Poreski zakoni zahtevaju jednoglasnost da prođu kroz zakonodavni mehanizam Brisela, koji svakoj zemlji EU daje pravo da ih blokira. Ali pojačana saradnja bi omogućila državama članicama koje podržavaju tu meru da ostvare napredak bez potrebe za jednoglasnošću, ostavljajući Budimpeštu bez veta.

Prema rečima jednog od zvaničnika, ako postoji podrška zemalja, Evropska komisija može da podnese inicijativu za unapređenje saradnje do sastanka ministara finansija u Luksemburgu na svom mesečnom sastanku sledećeg meseca.

Institucije EU su se nadale da će brzo implementirati globalnu inicijativu i postaviti tempo za više od 130 zemalja koje su takođe podržale sporazum, uključujući SAD, Kinu, Indiju i Veliku Britaniju.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj organizovala je inicijativu kao deo paketa reformi korporativnog poreza koji su osmišljeni da učine beskorisnim poreske rajeve i osiguraju da globalne kompanije i tehnološki giganti plaćaju pravičan deo poreza.

Bilateralni paket sastoji se od poreske stope za multinacionalne korporacije i mera koje će osigurati da 100 najvećih svetskih kompanija plaća porez na svoje aktivnosti i prodaju širom sveta.

Lideri G20 odobrili su paket prošle jeseni, ali OECD još uvek finalizuje konačne dodatke globalnom nametu od 100 najboljih kompanija.

Podsećamo da Mađarska trenutno neće blokirati nastavak antiruskih sankcija EU, već će za šest meseci podneti svoje uslove na raspravu.

Ranije je „Evropska istina” govorila o tome kada će EU moći da Orbanovoj vladi oduzme pravo veta.