Brazil poništio zabranu Telegrama

Brazil poništio zabranu Telegrama

Vrhovni sud je ukinuo svoju zabranu nakon što je kompanija postupila cenzurom predsednika Jaira Bolsonara i drugih računa.

Brazil je ukinuo zabranu servisa za razmenu poruka Telegram nakon što je ispoštovao zahteve brazilskog Vrhovnog suda, koji su uključivali cenzuru brazilskog predsednika Jaira Bolsonara.

Vrhovni sud je u petak blokirao Telegram nakon što je ignorisao naloge za cenzuru naloga koji su navodno delili dezinformacije.

Međutim, nakon zabrane, izvršni direktor Telegrama Pavel Durov se izvinio i radio na sprovođenju zahteva suda – tvrdeći da je kompanija propustila svoje imejlove.

Prema izveštajima, Telegram je kasnije izbrisao „poverljive informacije koje deli nalog predsednika Žair Bolsonara“ i uklonio naloge koji pripadaju Bolsonarovom pristalici koji je optužen za širenje „dezinformacija“.

Sud je poništio zabranu u nedelju nakon što je Telegram primenio mere, a advokat Telegrama Alan Tomaz rekao je sudu da je kompanija „uvek bila voljna da sarađuje sa vlastima“ i da je ono što se dogodilo jednostavno „nesporazum u vezi sa komunikacijom“.

Nakon incidenta, Telegram je takođe primenio druge mere u Brazilu u nastojanju da se bori protiv dezinformacija, uključujući promociju „proverenog“ sadržaja i upozorenja koja obaveštavaju korisnike ako je objava navodno netačna.

Telegram je popularan u Brazilu i Bolsonaro ga je intenzivno koristio, koji je protestovao zbog kratkotrajne zabrane suda. Sledeći izbori u Brazilu trebalo bi da se održe u oktobru.