Bivši nemački kancelar u Moskvi na razgovorima sa Putinom

Bivši nemački kancelar u Moskvi na razgovorima sa Putinom

Gerhard Šreder će navodno pokušati da pregovara o okončanju rata u Ukrajini.

Gerhard Šreder, koji je bio nemački kancelar od 1998. do 2005. godine, doputovao je u Moskvu i očekuje se da će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tvrdi Politiko u četvrtak, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa tim.

Ako se radi o izveštaju, nemački političar će pokušati da pregovara o prekidu rata u Ukrajini. Šrederova poseta, ako bude potvrđena, nastala bi nakon sastanka ruskog i ukrajinskog ministara spoljnih poslova u Antaliji u četvrtak.

U međuvremenu, u Nemačkoj je podneta krivična prijava protiv bivše kancelarke u vezi sa mogućim „zločinima protiv čovečnosti“, objavio je u utorak list Badische Neueste Nachrichten.

Katrin Soefker, portparol hanoverskog tužilaštva, rekla je novinarima da je krivična prijava protiv bivše kancelarke i nekoliko drugih osoba stigla prošle nedelje. Zvaničnik je takođe rekao da su tužioci u Hanoveru u ponedeljak „prosledili spise saveznom javnom tužiocu“.

Predmeti koji se odnose na međunarodno krivično pravo spadaju u nadležnost saveznog organa, napominje list. Savezni javni tužilac je odgovoran i za zločine protiv države, poput izdaje.

Među slučajevima koje nemačke vlasti trenutno istražuju su mogući ratni zločini koji su navodno počinjeni u Ukrajini. Nemački ministar pravde Marko Bušman ranije je medijima potvrdio da će tužioci „prikupiti i obezbediti sve dokaze o ratnim zločinima“. Zvaničnik je takođe opisao rusku vojnu ofanzivu na tu istočnoevropsku zemlju kao „ozbiljno kršenje međunarodnog prava koje se ničim ne može opravdati“.

Odgovarajući na zahteve novinara za komentar o slučaju Šreder, predstavnica nemačkog saveznog javnog tužioca rekla je da ne može da otkrije nikakve detalje, jer savezna kancelarija „redovno obaveštava javnost samo u slučaju hapšenja, krivičnih prijava, kao i velikih pretresa .” Zvaničnik je dodao da federalni javni tužilac „ne otkriva, naravno, da li radi ili istražuje slučaj“.

Od početka ruske vojne ofanzive na Ukrajinu 24. februara, Šreder je pod sve većim pritiskom zbog odbijanja da se povuče sa svojih funkcija u nekoliko velikih ruskih energetskih kompanija. Političar je predsednik administrativnog odbora Severnog toka 2 AG, kao i šef nadzornog odbora ruske naftne kompanije Rosnjeft. Štaviše, početkom februara bivša nemačka kancelarka nominovana je da se pridruži nadzornom odboru ruskog Gasproma – glavnog snabdevača prirodnog gasa za Evropu.

Šreder nikada nije krio svoje prijateljstvo sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Dok je bivši kancelar osudio rusku vojnu ofanzivu na Ukrajinu i pozvao na prekid rata, on je takođe primetio da je i NATO napravio greške u načinu na koji je tretirao Rusiju.

Šrederova bliskost ruskom rukovodstvu i biznisu dovela je do toga da ga je čitavo četvoro zaposlenih napustilo prošle nedelje, a neki u Nemačkoj su pozvali da se političaru oduzmu beneficije i penzije koje uživa kao bivši kancelar.