Bajden negativan na Covid

Bajden negativan na Covid

Američki predsednik Džo Bajden bio je negativan na Covid-19 u utorak uveče, saopštio je njegov lekar u sredu. Bajden, koji je zaražen virusom uprkos tome što je primio ukupno četiri doze vakcine, imao je samo blage simptome.

Predsednik je tvitovao sliku negativnog testa u sredu ujutru, najavljujući da će se „vratiti u Ovalnu [kancelariju]“. U dopisu sekretaru za štampu Bele kuće Karine Jean-Pierre, lekar Kevin O’Konor je napisao da su se Bajdenovi simptomi „stalno poboljšavali i da su skoro potpuno nestali“.

O’Konor je dodao da će Bajden nastaviti da nosi masku 10 dana „kad god je u blizini drugih“.

Američki lider je prošlog četvrtka bio pozitivan na Covid-19, uprkos tome što je bio potpuno vakcinisan i dobio dve dopunske vakcine. Lečen je Pfizerovim antivirusnim lekom Paklovid i osetio je blagi kašalj i bolove u telu. Najuočljiviji simptom Bajdenove infekcije bio je hrapav glas, koji se mogao čuti tokom sastanka na daljinu u petak sa njegovim ekonomskim savetnicima.

Pakslovid je identifikovan kao izazivač „povratne“ infekcije kod cara koronavirusa u Beloj kući dr Entonija Faučija, koji je uzeo lek tokom svoje borbe sa Covid-19 u maju. O’Konor je priznao rizik od takve reinfekcije kod Bajdena, napisavši u sredu da će predsednik „pojačati svoju brzinu testiranja, kako da zaštiti ljude oko sebe, tako i da obezbedi rano otkrivanje bilo kakvog povratka virusne replikacije“.

U brifingu novinarima u sredu, Bajden je pozvao Amerikance da se vakcinišu i nose maske u zatvorenom prostoru kako bi sprečili infekciju. Međutim, dodao je da je „stvarnost takva da će mnogi od nas i dalje dobiti Covid čak i ako preduzmemo mere predostrožnosti“.