Avio-kompanije su otkazale više od 600 letova u SAD

Avio-kompanije su otkazale više od 600 letova u SAD

Avio-kompanije su u četvrtak ujutro otkazale više od 600 letova u Sjedinjenim Državama, pošto su oluje sa grmljavinom u Teksasu poremetile rad na jednom od najprometnijih aerodroma u zemlji drugi dan zaredom.

Ukupno 1.213 letova je otkazano širom zemlje u sredu, prema sajtu za praćenje letova flightaware.com.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je u četvrtak da bi mešavina grmljavine i oblaka mogla da odloži letove u nekoliko čvorišta. Više od 2.000 letova je odloženo unutar i van Sjedinjenih Država.

American Airlines Group Inc saopštila je da su „neočekivane i jake“ oluje sa grmljavinom pogodile operacije u njegovom najvećem čvorištu na međunarodnom aerodromu Dalas Fort Vort, što je dovelo do otkazivanja mnogih letova u sredu i četvrtak, prema internom memorandumu koji je video Reuters.

Avio-kompanija je otkazala 368 letova u sredu i više od 300 u četvrtak ujutro, pokazuju podaci Flightavare.com.

„Ovo je bila najgora oluja koju smo videli na DFV ovog leta“, rekao je glavni operativni direktor American Airlinesa Dejvid Simor.

Southwest Airlines je takođe otkazala skoro 250 letova u sredu, okrivljujući vremenske prilike i programe kontrole vazdušnog saobraćaja.

„Radimo na nekim zaostalim efektima jutros“, rekao je portparol Southvesta Kris Peri u saopštenju poslatom e-poštom.

U junu je nekoliko američkih prevoznika bilo prinuđeno da prekine hiljade letova zbog nepovoljnih vremenskih uslova i nedostatka radne snage.