Nemačka planira konferenciju o obnovi Ukrajine u oktobru

Nemačka planira konferenciju o obnovi Ukrajine u oktobru

Kako navodi Blumberg, pripreme su još u toku, a tačan datum još može biti promenjen. Ali, Nemačka je za sada odredila 25. oktobar kao datum kada će se u Berlinu okupiti stručnjaci i predstavnici Evropske unije, G7 i međunarodnih organizacija.

Za razliku od međunarodne donatorske konferencije održane u Luganu, u Švajcarskoj, u julu, konferencija u Berlinu će se više fokusirati na to kako najbolje potrošiti neviđene količine pomoći za obnovu, rekli su zvaničnici.

Kancelar Olaf Šolc rekao je novinarima u četvrtak da će paket rekonstrukcije Ukrajine biti veći od „Maršalovog plana“ koji je pomogao obnovu Zapadne Evrope posle Drugog svetskog rata.

„Šteta je dramatična, koštaće milijarde i zahtevaće od cele svetske zajednice da razvije pametna rešenja. To će biti veliki, veliki zadatak koji nema mnogo veze sa Maršalovim planom. Biće veći“, rekao je on.

Nemačka i njeni saveznici iz EU trenutno razgovaraju o tome kako da strukturišu obećani paket hitne pomoći Ukrajini vredan 9 milijardi evra. Do sada je blok uspeo da dogovori samo početnu tranšu od milijardu evra, koja je izdata kao kredit.

Nemačka tvrdi da je prezaduženoj Ukrajini potrebna hitna pomoć u vidu bespovratnih grantova, a ne u vidu kredita, što će samo povećati dužničko opterećenje Kijeva. Berlin očekuje da zemlje članice EU do septembra izdvoje preostalih osam milijardi evra kratkoročne pomoći Ukrajini, rekao je jedan od zvaničnika.

Podsetimo, na konferenciji severnoevropskih saveznika za podršku Ukrajini na nivou ministara odbrane u Kopenhagenu dogovoreno je da se Kijevu pruži dodatna podrška u iznosu većem od 11 milijardi danskih kruna (1,5 milijardi evra).

Uoči dansko Ministarstvo odbrane najavilo je pridruživanje inicijativi koju predvodi UK za obuku ukrajinske vojske.