Danska: Proslave za kraljičinu 50-godišnju vladavinu

Danska: Proslave za kraljičinu 50-godišnju vladavinu

HELSINKI – Smanjene proslave održane su u nedelju u Danskoj povodom obeležavanja 50 godina na prestolu kraljice Margrete, čija je vladavina sada najduža u Evropi nakon smrti britanske kraljice Elizabete Druge.

Prigušene proslave naredila je u petak 82-godišnja Margret — sada i jedina žena monarh na svetu — u znak poštovanja prema pokojnoj britanskoj kraljici, koja je umrla u četvrtak u 96.

Margrete je zatražila od svog suda da u kratkom roku prilagodi subotnji i nedeljni jubilarni program, otkazujući — između ostalog — njeno pojavljivanje na balkonu palate Amalijenborg kako bi pozdravila gomilu dobronamernika, kao i vožnju konjem kroz dansku prestonicu Kopenhagen -vučena kočija.

Nedeljni događaji uključivali su crkvenu službu i ručak koji je priredila Margrete na danskom kraljevskom brodu Dannebrog za kraljevske parove i predsednike iz drugih nordijskih zemalja Finske, Islanda, Norveške i Švedske.

Muzička i pozorišna gala svečanost u čast danskog monarha održana je u subotu uveče, a svečana večera u palati Kristiansborg – sedištu danskog parlamenta – održana je u nedelju kasno.

Margreta je proglašena za kraljicu 15. januara 1972, dan nakon što je njen otac kralj Frederik IKS umro posle kratke bolesti.

Jubilej 50. godišnjice danske kraljice prvobitno je bio zakazan za januar, ali je većina događaja otkazana ili odložena zbog pandemije COVID-19.