Šalenberg: Putin prelazi „crvenu liniju”

Šalenberg: Putin prelazi „crvenu liniju”

Šef austrijskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg kaže da je ruski predsednik Vladimir Putin prešao „crvenu liniju” kada je pribegao ucenama hranom i gasom, prenosi Ukrinform.

„Moskva sada igra ciničnu igru sa hranom, čiji izvoz blokira, kao i sa energijom. Ovo je „crvena linija“ koju je prešao Vladimir Putin“, izjavio je Šalenberg u intervjuu za Profil.

Prema Šalenbergu, vredi pažnje da „Moskva zahteva ukidanje sankcija kako bi Rusija ponovo snabdevala gasom“.

„I ovo je dokaz da sankcije funkcionišu. To je kao vapaj iz Moskve. Osim toga, Rusija radi nešto što čak ni Sovjetski Savez nije uradio tokom Hladnog rata: pokazuje se kao potpuno nepouzdan ekonomski partner, a gubi svako poverenje“, rekao je šef austrijskog ministarstva spoljnih poslova.

On je izrazio nadu da Putinova gasna ucena neće uspeti u Evropi jer je sada pitanje da li zapadna zajednica može da odbrani svoje vrednosti i svoj način života.

Austrijski ministar je takođe naglasio da zapadne demokratije treba da dokažu da Putin greši kada ih smatra „slabima i nesposobnim da deluju kao jedno“.

„Moramo dokazati da nije u pravu! Iznenadili smo ga jer demonstriramo jedinstvo više od šest meseci. Sada nam treba strateško strpljenje i čelični nervi“, rekao je Šalenberg.

Šef austrijskog ministarstva spoljnih poslova je takođe naveo da Putinove pretnje da će zaustaviti dotok gasa u EU u slučaju da blok uvede ograničenje cena na uvoz ruskog gasa ne bi trebalo da odvrate Uniju.

„Žalosno je što je Rusija poslednjih meseci dokazala da nije pouzdan partner, ali to je realnost. U tom kontekstu, pozdravljam činjenicu da je predsednik Komisije izneo nekoliko predloga za kratkoročne mere. Bezbednost snabdevanje i dostupnost energije moraju biti u središtu svih naših napora. Zato je potrebno veoma pažljivo proučiti pojedinačne elemente ovih predloga“, rekao je on.

Osim toga, Šalenberg je naglasio da bi Evropska unija trebalo da „nastavi da demonstrira jedinstvo i dodatno smanji našu zavisnost od ruskog gasa prelaskom na alternativnu i obnovljivu energiju“.

U intervjuu, ministar spoljnih poslova je takođe rekao da je posle potpune invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara samo jednom i samo pismeno komunicirao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Napominjući važnost nastavka komunikacije, Šalenberg je, istovremeno, istakao da je „veoma iznenađen onim što je delimično čuo od Lavrova”. „Antisemitske izjave su odvratne. Toliko je pređeno „crvenih linija“ da mi se vraćanje na status kvo više ne čini mogućim“, dodao je austrijski ministar.

Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti da Međunarodni krivični sud trenutno istražuje „da li Rusija čini ratne zločine i zločine protiv čovečnosti”. „Ovo je najteži deo“, dodao je Šalenberg.

Kako prenosi Ukrinform, šef austrijskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg potvrdio je stav savezne vlade u vezi sa potrebom produženja sankcija EU protiv Ruske Federacije, koje su delotvorne i imaće „još dramatičniji efekat“ na Rusiju. za nekoliko meseci.