Šef UN: Libijski rivali moraju održati mir i održati izbore

Šef UN: Libijski rivali moraju održati mir i održati izbore

UJEDINjENE NACIJE – Šef Ujedinjenih nacija pozvao je u sredu političke rivale Libije da očuvaju mir „po svaku cenu“ i brzo se dogovore o zakonskim promenama kako bi izbori mogli da se održe jer postoji pitanje „legitimiteta vlade koje sada postaje izuzetno teško za savladati”, prenosi Asošijejted pres.

Generalni sekretar Antonio Gutereš je takođe snažno ohrabrio svetske sile i zemlje koje imaju interese u toj severnoafričkoj zemlji da se ponovo sastanu u Berlinu, rekavši da su prethodne konferencije ključnih igrača „najkorisniji međunarodni instrument koji smo morali da izbegnemo najgore“.

Libija je upala u haos nakon što je pobuna koju podržava NATO zbacila i ubila dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija 2011. Naftom bogata severnoafrička država godinama je bila podeljena između rivalskih administracija na istoku i zapadu, od kojih je svaka podržana odmetničkim milicijama i stranim vladama.

Trenutna politička kriza u zemlji proizilazi iz neuspeha održavanja izbora u decembru 2021. i odbijanja premijera Abdula Hamida Dbeibaha koji je predvodio prelaznu vladu da se povuče. Kao odgovor, istočni parlament zemlje imenovao je rivalskog premijera, Fatija Bašagu, koji je mesecima pokušavao da instalira svoju vladu u Tripoliju.

Politička šefica UN-a Rozmeri Dikarlo upozorila je 30. avgusta Savet bezbednosti da neuspeh u rešavanju političke krize u Libiji i održavanje odloženih izbora predstavlja rastuću pretnju u zemlji, ukazujući na nedavne nasilne sukobe u kojima su poginule najmanje 42 osobe i povređeno 159 drugih, navodi se u saopštenju. libijske vlasti.

Ona je rekla da su sukobi između oružanih grupa koje podržavaju rivalske kandidate za premijera uključivali neselektivnu upotrebu srednjeg i teškog naoružanja i raseljenih 50 porodica, značajno oštetili pet zdravstvenih ustanova i pogodili dva pritvorska centra za migrante i izbeglice u kojima je učestvovalo ukupno 560 ljudi. .

Generalni sekretar Gutereš rekao je na konferenciji za novinare u sredu da je teško znati koji je najveći izazov za njegovog nedavno imenovanog novog izaslanika za Libiju Abdulaja Batilija, bivšeg senegalskog ministra i diplomatu Ujedinjenih nacija čiji je izbor posle devetomesečne potrage usred sve većeg haosa u zemlji se već suprotstavio Dbeibah.

Šef UN-a je rekao da su očuvanje mira između istoka i zapada i izbegavanje konfrontacija poput nedavnih u glavnom gradu Tripoliju između milicija koje podržavaju Dbeibah i Fathi „osnovno“.

Gutereš je pozvao Predstavnički dom sa istoka i Visoki državni savet, savetodavno telo sa sedištem u glavnom gradu Tripolija, da se brzo dogovore oko zakonskih promena kako bi izbori mogli da se održe.

Predsednički izbori 24. decembra odloženi su zbog sporova između rivalskih frakcija o zakonima koji regulišu izbore i kontroverznih predsedničkih nada. Poslanici su tvrdili da je mandat Dbeibahove vlade završio 24. decembra.

Gutereš je rekao da je još jedan izazov osigurati da „svi spoljni akteri“ podrže proces pomirenja, kao i politički razvoj koji vodi do izbora, i „legitimnu vladu koju svi prihvataju“.

Generalni sekretar je na pitanje o važnosti oživljavanja Berlinskog procesa odgovorio „Mislim da je to veoma važno“.

On je rekao da je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok „već nagovestila da će Nemačka razmišljati o toj mogućnosti i ja to snažno ohrabrujem“.

Na prvoj konferenciji u Berlinu u januaru 2020. tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel ugostila je lidere 11 zemalja i dva glavna rivala Libije u glavnom gradu Nemačke. Složili su se da poštuju embargo na oružje, koji je mnogo prekršio, da obustave vojnu podršku zaraćenim stranama i da ih nateraju da postignu potpuni prekid vatre.

Na poslednjoj Berlinskoj konferenciji u junu 2021, gde su Nemačka i Ujedinjene nacije okupile 17 zemalja, tranziciono rukovodstvo Libije na čelu sa Dbeibahom je podvuklo svoju posvećenost izborima 24. decembra. Sile uključene u Libiju ponovo su se obavezale da će se uzdržati od mešanja u unutrašnje stvari Libije i navele da strane snage i plaćenici moraju biti povučeni „bez odlaganja“ – nešto u čemu je do sada bilo veoma malo napretka.

Gutereš je rekao da je nažalost „bilo nemoguće doći do potpunog rešenja” za libijsku političku krizu kroz Berlinski proces, „ali je bilo moguće izbeći najgore” i podržava još jednu Berlinsku konferenciju.