Kamila postaje kraljica, ali bez suverenih ovlašćenja

Kamila postaje kraljica, ali bez suverenih ovlašćenja

LONDON – Posle sedam decenija, Ujedinjeno Kraljevstvo ima novu ženu koju će nazvati kraljicom.

Čarlsova supruga, Kamila, vojvotkinja od Kornvola, biće poznata kao kraljica supruga – titula koja je došla sa blagoslovom kraljice Elizabete II nakon godina svađe, a datira još iz dana pre nego što se čak udala za princa Čarlsa, preneo je Asošijejted pres.

Nije uvek bilo podrazumevano da će 75-godišnja Kamila uzeti titulu, iako joj to ne daje ništa od suverenih ovlašćenja.

Dok je žena kralja tradicionalno krunisana za kraljicu, pitanje koju će titulu imati Kamila kada Čarls postane kralj bilo je nezgodno već dugi niz godina. To je bilo zbog osetljivosti u pogledu njenog statusa njegove druge žene – i talasa tuge koji je zapljusnuo Britaniju nakon smrti njegove bivše supruge, princeze Dajane, u saobraćajnoj nesreći 1997. godine.

Čarls i kraljevsko domaćinstvo su se pažljivo pozabavili ovim pitanjem, imajući u vidu dugotrajnu percepciju javnosti o Kamili kao o „trećoj osobi“ koja je uništila brak između Čarlsa i voljene princeze.

Ali tokom decenija, Kamila je osvojila veliki deo britanske javnosti svojom diskrecijom, prizemnom ličnošću i odanošću svom mužu.

Kada su se Kamila i Čarls venčali na skromnoj građanskoj ceremoniji 2005. godine, ona je u stvari bila nova princeza od Velsa – Dajanina titula – ali se umesto toga proglasila vojvotkinjom od Kornvola.

Zvaničnici palate su godinama govorili da je Kamila „nameravala“ da bude poznata kao „supruga princeza“ – umesto tradicionalnog „kraljica supruga“ – kada Čarls stupi na tron.

Ne postoji presedan za titulu princeze supruge, koju su navodno predložili kraljevski zvaničnici. Slična titula princa supruga korišćena je samo jednom – za princa Alberta, muža kraljice Viktorije, koji je vladao od 1837. do 1901. godine.

U intervjuu za NBC 2010, Čarlsa su pitali da li će Kamila postati „kraljica Engleske, ako i kada postaneš monarh“. Oklevao je dok je odgovorio: „To je, pa… Videćemo, zar ne? To bi moglo biti.”

Pitanje je rešeno kada je Elizabeta izjavila da želi da Kamila bude poznata kao kraljica supruga nakon što njen sin postane kralj. To je bila potvrda koja je formalno označavala da je kraljevska porodica prihvatila Kamilu kao poštovanog starijeg člana i naširoko je viđena kao potez Elizabete da pripremi glatku tranziciju u Čarlsovu vladavinu.

„Kada, u punom vremenu, moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj ženi, Kamili, pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju lojalnu službu“, rekla je Elizabet u februaru 2022, kada je obeležila 70. godišnjicu svoje vladavine.

Čarls je rekao da su on i Kamila „duboko svesni te časti“.

„Dok smo zajedno nastojali da služimo i podržimo Njeno Veličanstvo i ljude u našim zajednicama, moja draga žena mi je bila nepokolebljiva podrška sve vreme“, rekao je on.

Najnovija kraljica supruga u britanskoj istoriji bila je supruga Džordža VI kraljica Elizabeta, poznata u kasnijim godinama kao kraljica majka nakon što je njena ćerka postala monarh 1952.

Po običaju, Kamila će biti pomazana na Čarlsovom krunisanju, iako bi to moglo da se izostavi.

Rođena Kamila Rozmari Šand 17. jula 1947. godine, dolazila je od aristokrata sa dugim i bliskim vezama sa britanskom kraljevskom porodicom. Njena prabaka, Alis Kepel, bila je romantična partnerka kralja Edvarda VII.

Upoznala je Čarlsa na polo meču 1970. kada je imala 23 godine i on se smatrao najpovoljnijim neženjom u Britaniji. Njih dvoje su se odmah zbližili, a do kraja 1972. Čarls je bio oduševljen. Ali romansu je prekinulo njegovih osam meseci pomorske dužnosti.

U njegovom odsustvu, Kamila se udala za svog dugogodišnjeg dečka, vojnog oficira Endrua Parkera Boulsa, 1973. Par se razveo 1995. godine, ubrzo nakon što je Čarls dao eksplozivan televizijski intervju priznajući aferu sa Kamilom. Čarls i Dajana su se razveli sledeće godine.

Čarls i Kamila su čekali još devet godina, venčavši se 2005. na privatnoj ceremoniji u Gildholu u Vindzoru.

Od tada, Kamila je preuzela desetine kraljevskih dužnosti. Ona je pokrovitelj ili predsednica više od 90 dobrotvornih organizacija i pokazala je posebno interesovanje za rad na životinjama, promovisanje pismenosti i osnaživanje žena. Ona je takođe pronašla svoj glas kao javni govornik, zaslužujući poštovanje vodeći kampanje o teškim temama kao što su seksualno nasilje nad ženama i zlostavljanje u porodici.

Ona je 2021. održala ono što su mnogi nazvali njenim značajnim govorom, pozivajući „muškarce u našim životima“ da se uključe u prava žena i izražavajući saosećanje sa porodicama ubijenih žena.

Iste godine, Bakingemska palata je podvukla Kamilinu ulogu kao starijeg kraljevskog člana tako što ju je proglasila Kraljevskom damom najplemenitijeg reda podvezice, najvišeg viteškog reda u Britaniji.