Britanski političari se ujedinjuju u znak počasti kraljici

Britanski političari se ujedinjuju u znak počasti kraljici

LONDON – Britanski političari širom političkog spektra ujedinili su se u četvrtak u tuzi zbog smrti kraljice Elizabete Druge, smrti koja je dovela do zaustavljanja obično nestabilne politike u zemlji, prenosi Asošijejted pres.

Kraljičina smrt u 96. godini biće obeležena desetodnevnom nacionalnom žalosti, koja će kulminirati državnom sahranom.

Osnovne vladine funkcije će se nastaviti, ali će veliki deo rutinskog političkog poslovanja biti stavljen na pauzu. Parlament će verovatno zasedati na posebnoj sednici odavanja počasti.

Nova premijerka Liz Trus, kojoj je ta vest saopštena oko 90 minuta pre nego što je objavljena u javnosti, rekla je da je zemlja „razorena“ smrću monarha u četvrtak, nazvavši je „stenom na kojoj je izgrađena moderna Britanija“.

„Sada smo moderna, napredna, dinamična nacija“, rekla je Truss ispred svoje rezidencije 10 Dovning St. u Londonu. „Kroz debelo i tanko, kraljica Elizabeta II nam je pružila stabilnost i snagu koja nam je bila potrebna.

„Ona je bila duh Velike Britanije – i taj duh će opstati“, rekao je Trus.

Svoju izjavu je završila rečima koje nijedan britanski lider nije rekao 70 godina: „Bože čuvaj kralja“.

Trusa je postavila kraljica samo 48 sati ranije u zamku Balmoral u Škotskoj, postavši 15. premijer koji je služio za vreme Elizabetine vladavine. Kraljica je umrla u Balmoralu u četvrtak popodne posle 70 godina na prestolu.

Zastava Union Jacka na vrhu premijerove rezidencije spuštena je na pola koplja nakon što je objavljena smrt monarha.

Trusov prethodnik Boris Džonson rekao je „ovo je najtužniji dan u našoj zemlji“.

On je rekao da bi smrt jedinog monarha za kojeg je većina Britanaca ikada znala izazvala „dubok i lični osećaj gubitka – možda daleko intenzivniji nego što smo očekivali“.

Ali Džonsonova je rekla da će njen naslednik, 73-godišnji kralj Čarls III, „uveliko odati pravdu njenom nasleđu“.

Lider opozicione Laburističke partije Keir Starmer takođe je odao počast ustavnom monarhu za koga je rekao da je „iznad sukoba politike“.

„Ona se nije zalagala za ono oko čega se nacija borila, već ono oko čega se dogovorila. Kako se Britanija brzo menjala oko nje, ova posvećenost je postala mirna tačka našeg sveta koji se okreće“, rekao je on. „Dakle, kako se naša velika elizabetanska era bliži kraju, odaćemo počast sećanju na pokojnu kraljicu održavajući u životu vrednosti javne službe koju je ona oličavala.