Američki sekretar odbrane: NATO i Bugarska vojska stvaraju „poverenje“ zajedničkim obukama

Američki sekretar odbrane: NATO i Bugarska vojska stvaraju „poverenje“ zajedničkim obukama

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin sastao se u petak sa američkim i NATO trupama u Bugarskoj, gde je rekao vojnicima da stvaraju „poverenje“ trenirajući jedni sa drugima.

„Ne možete povećati poverenje u jedanaestom času; poverenje je nešto na čemu morate da radite svaki dan. I koliko sam čuo, to je upravo ono što radiš. Gradite poverenje, između ostalog, sa našim saveznicima, i učite više jedni o drugima, i mislim da je to jednostavno fantastično“, rekao je Ostin.

Američke trupe koje se nalaze u Bugarskoj deo su rasporeda američkih trupa kako bi se pojačala posvećenost Sjedinjenih Država NATO savezu i ojačao istočni bok.

Novinari koji su putovali sa Ostinom obavili su kratak intervju sa vojnim majorom koji je na razmeštanju u Bugarskoj iz svoje matične baze u Rozenbergu u Nemačkoj.

„Naša misija ovde sa 2. konjičkim pukom je da ojačamo naše saveznike iz NATO-a na jugoistočnom krilu NATO-a, kao i da treniramo sa njima kako bismo uverili naše saveznike u posvećenost SAD NATO-u“, rekao je major Rajan Manina.

U fokusu razmeštanja američkih trupa tamo je partnerstvo sa bugarskim kopnenim snagama, rekao je Manina. Američke trupe su tu da bi bile deo „NATO-ovih napora da suprotstavi multinacionalnu borbenu grupu ovde u Bugarskoj“, dodao je on.

Manina je rekao da su tamošnji vojnici „zabrinuti“, ali „razumeju strateški značaj naše misije“.

„Mi smo veoma, veoma smo svesni i usklađeni sa činjenicom da se rat vodi samo nekoliko stotina milja od nas i, i mi, ali mislim da su vojnici takođe uzbuđeni što su deo nečega zaista važnog ovde i da razumemo stratešku važnost naše misije i uveravanja naših saveznika i izgradnje kredibilnih borbenih snaga u ime NATO-a“, rekao je Manina.