Američka ambasada u Moskvi dobila novu adresu

Američka ambasada u Moskvi dobila novu adresu

Adresa američke ambasade u Moskvi je promenjena, a trg ispred diplomatskog predstavništva sada nosi naziv „Trg Donjecke Narodne Republike“, saopštile su moskovske vlasti. DNR je zvanično priznata kao nezavisna od strane Rusije, ali se i dalje smatra pobunjeničkim delom Ukrajine od strane SAD i većine drugih nacija.

Saopštenje u kojem se Moskovljani obaveštavaju o promeni objavljeno je u sredu na zvaničnom sajtu gradonačelnika Sergeja Sobjanjina Mos.ru. U njemu su moskovske vlasti takođe pojasnile da je prethodna adresa ambasade „poništena“.

Prema dokumentu, novo ime trga, zajedno sa nekoliko alternativa, stavljeno je na glasanje preko onlajn platforme Aktivni građanin. Učestvovalo je ukupno 278.684 stanovnika Moskve, navodi se u saopštenju. Opcija na Trgu Donjecke Narodne Republike dobila je podršku 45 odsto birača.

Predlog za preimenovanje trga prvobitno su izneli članovi moskovskog parlamenta, ubrzo nakon što je Rusija započela ofanzivu na Ukrajinu, otkrile su gradske vlasti. Imena su predložili građani.

Zamenik predsednika Donjeg doma ruskog parlamenta, Petr Tolstoj, bio je prisutan na licu mesta dok su radnici menjali uličnu tablu.

„Ovo je simboličan gest kojim se slavi borba stanovnika DNR“, rekao je političar novinarima.

U bliskoj budućnosti, još jedan trg ili ulica u Moskvi će takođe biti preimenovan u čast Luganske Narodne Republike.

Obe republike Donbasa proglasile su nezavisnost još 2014. nakon puča na Majdanu u Kijevu. Ova dva pretežno ruskog govornog područja izrazila su zabrinutost da će nova ukrajinska vlada, u kojoj su bili poznati nacionalisti, pogaziti jezičke manjine i naterati ih da govore ukrajinski. I Lugansk i Donjeck odbili su da priznaju legitimitet novih vlasti. Da bi ugušio separatistički pokret, Kijev je u Donbas rasporedio teško naoružanu policiju, snage bezbednosti i na kraju vojsku zemlje. Separatisti su zauzvrat zaplenili oružje iz lokalnih vojnih i policijskih zaliha.

Ukrajinska vlada pokrenula je ono što je nazvala „antiterorističkom operacijom“, koristeći artiljeriju i borbene avione.

Ovo je rezultiralo krvavim sukobom koji je trajao osam godina, koji su sporazumi iz Minksa uz Nemačku i Francusku nastojali da reše bez uspeha. Dve republike su postale de facto nezavisne.

Tokom prva dva meseca 2022, vlasti i DPR i LNR prijavile su pojačano ukrajinsko granatiranje. Na kraju su obe republike proglasile masovnu evakuaciju civilnog stanovništva u Rusiju, tvrdeći da je Ukrajina spremna da silom povrati regione. Danima kasnije, lider DNR i LNR zatražio je od Rusije da ih zvanično prizna. Oba doma ruskog parlamenta usvojila su predlog zakona kojim se poziva predsednik Vladimir Putin na to.

Šef ruske države je 21. februara potpisao dokumente o priznanju.

Moskva nije prvi grad koji je imenovao ili preimenovao trg ili ulicu ispred ambasade strane sile na simboličan način. Vlasti Vašingtona su još u februaru 2018. nazvali trg ispred ruske ambasade po ubijenom ruskom opozicionom političaru Borisu Njemcovu.

Ceremoniji je prisustvovalo nekoliko članova američkog Kongresa, službenici Stejt departmenta, kao i gradske vlasti. Gradsko veće Vašingtona donelo je odluku, za koju je rečeno da simbolizuje posvećenost grada demokratiji.

Istaknuti kritičar ruske vlade i lično predsednika Putina, Njemcov je smrtno ubijen neposredno ispred Kremlja 27. februara 2015.

Ruski organi za sprovođenje zakona su kasnije uhapsili ubice umešane u zločin, koji su osuđeni na duge zatvorske kazne. Međutim, ljudi koji su izvršili udar na Njemcova do danas nisu identifikovani.