Zemaljski laseri bi mogli da ubrzaju svemirske letelice do drugih zvezda

Zemaljski laseri bi mogli da ubrzaju svemirske letelice do drugih zvezda

Tim sa Univerziteta McGill predstavio je revolucionarnu tehnologiju lasersko-termalnog pogona (LTP) koja bi mogla promeniti pejzaž svemirskih istraživanja. Ovaj koncept, koji koristi lasersku energiju za generisanje potiska, ima potencijal da omogući brze tranzitne misije unutar Sunčevog sistema i dalje. Rani rezultati istraživanja sugerišu da LTP može obezbediti visok potisak i specifičan impuls za međuzvezdane misije, predstavljajući revolucionaran korak napred u istraživanju svemira.

„Naša tehnologija lasersko-termalnog pogona mogla bi značajno ubrzati tranzitne misije na Mars i dalje, smanjujući vreme putovanja sa meseci na nedelje“, objašnjava vanredni profesor Andrev Higgins, vođa istraživačkog tima. „Ovaj koncept predstavlja inovativan pristup svemirskom putovanju koji bi mogao revolucionizovati način na koji istražujemo naš Sunčev sistem i šire.“

Istraživanje tima sa McGill-a, predstavljeno na AIAA naučno-tehnološkom forumu i izložbi 2024, pokazuje da LTP može ostvariti visok potisak i specifičan impuls, otvarajući mogućnosti za brze tranzitne misije čak i do najudaljenijih delova Sunčevog sistema. Ovaj koncept bi mogao biti ključan za postizanje ambicioznih ciljeva istraživanja svemira, uključujući posete Marsu i dalje, kao i istraživanje egzoplaneta.

Iako je tehnologija još u ranoj fazi razvoja, rani rezultati pokazuju obećavajuće mogućnosti. „Naša istraživanja pokazuju da je lasersko-termalni pogon efikasan i moćan sistem koji bi mogao promeniti način na koji putujemo kroz svemir“, dodaje Higgins. „Dalja istraživanja i testiranja potrebna su kako bismo potvrdili mogućnosti ove revolucionarne tehnologije i omogućili njeno široko usvajanje u svemirskom istraživanju.“

Ovaj koncept lasersko-termalnog pogona pridružuje se drugim inovativnim tehnologijama koje se trenutno istražuju za unapređenje svemirskih misija, obećavajući ubrzanje i efikasnost putovanja kroz svemir. U kombinaciji sa napretkom u drugim oblastima svemirske tehnologije, LTP bi mogao označiti novu eru istraživanja svemira i omogućiti ljudima da istraže nove svetove na načine koje nikada pre nisu bili mogući.