Ultrazvuk povećava pokretljivost ljudske sperme, pokazuje istraživanje

Ultrazvuk povećava pokretljivost ljudske sperme, pokazuje istraživanje

Grupa inženjera sa Univerziteta Monash u Australiji otkrila je da izlaganje ljudske sperme ultrazvuku može ubrzati njeno kretanje. Njihova studija, objavljena u časopisu Science Advances, istražuje efekte ultrazvučnih talasa na pokretljivost spermatozoida.

Prethodna istraživanja ukazuju na to da slaba ili nepostojeća pokretljivost spermatozoida može otežati začeće. Dosadašnji tretmani uključivali su lekove koji ubrzavaju spermatozoide, ali su često izazivali oštećenje DNK sperme. Kao alternativa, lekari za plodnost su koristili doniranu spermu koja se direktno ubrizgava u matericu žene.

U ovom istraživanju, naučni tim istražio je efekte ultrazvučnih talasa na pokretljivost spermatozoida nakon seksualnog odnosa. Testirajući 50 uzoraka sperme, istraživači su otkrili da izlaganje ultrazvuku dramatično povećava pokretljivost spermatozoida, sa najvećim povećanjem od 266%. Čak i spermatozoidi koji nisu bili pokretni pokazali su mogućnost pokretanja nakon izlaganja ultrazvuku.

Istraživači teoretišu da ultrazvučni talasi nadoknađuju nedostatak mitohondrijalne energije u ćelijama sperme, što rezultira ubrzanim kretanjem. Ipak, ističu potrebu za daljim istraživanjima kako bi se osiguralo da ultrazvuk ne ošteti ćelije sperme ili reproduktivne ćelije žene.

Ova studija ukazuje na obećavajući pristup u poboljšanju šansi začeća, otvarajući vrata mogućnosti za nove terapije usmerene na povećanje pokretljivosti spermatozoida.