Studija otkriva da imune ćelije kod starijih osoba liče na one kod novorođenčadi i dece

Studija otkriva da imune ćelije kod starijih osoba liče na one kod novorođenčadi i dece

Prvo otkriće u svetu otkrilo je da specijalne imune ćelije nazvane „T ćelije ubice“ kod starijih osoba, usmerene protiv virusa gripa, veoma liče na one koje se nalaze kod novorođenčadi i dece, ali se bore da prepoznaju zaražene ćelije – nalaz koji otključava potencijal za razvoj boljih vakcina i terapija prilagođenih različitim starosnim grupama.

T ćelije ubice (poznate i kao CD8 + T ćelije) igraju ključnu ulogu u imunološkom sistemu tako što eliminišu ćelije inficirane virusom. Iako je mnogo proučavano o ovim imunim ćelijama kod odraslih, malo se znalo o tome kako se razvijaju i funkcionišu tokom ljudskog životnog veka – do sada.

U pionirskom istraživanju objavljenom u Nature Immunologi i koje su vodili Institut za infekcije i imunitet Peter Doherti (Institut Doherti) i UNSV Sidnej, istraživači su koristili najsavremenije tehnologije za ispitivanje T ćelija ubica u različitim starosnim grupama – novorođenčadi, deci školskog uzrasta, odrasli i stariji odrasli (60+ godina)—da bismo razumeli kako starost oblikuje naš imunitet na viruse gripa.

Dr. Carolien van de Sandt sa Univerziteta u Melburnu, viši naučni saradnik na Institutu Doherti i prvi autor rada, rekla je da je tim otkrio neočekivane sličnosti u odgovorima T ćelija između novorođenčadi/dece i starijih odraslih osoba.

„Na osnovu prethodnih studija, očekivali smo da ćemo otkriti da su T ćelije ubice kod starijih osoba manje efikasne jer su se iscrpile ili ‘zaspale’“, rekao je dr van de Sandt.

„Međutim, na naše iznenađenje, činilo se da su veoma efikasne T ćelije ubice koje smo otkrili kod dece i odraslih zapravo nestale i bile zamenjene suboptimalnim ćelijama kod starijih osoba. Gotovo kao da mač rimskog vojnika zamenite kuhinjom. nož; oni mogu naučiti kako da ga koriste, ali nikada neće biti efikasan kao mač.“

„Jedan od najintrigantnijih nalaza studije bio je da su ove ćelije, sa nižom sposobnošću da prepoznaju viruse gripa, pokazale karakteristike gena blisko slične T ćelijama pronađenim kod novorođenčadi.

Profesorka Univerziteta u Melburnu Katherine Kedzierska, šef laboratorije za ljudske T ćelije na Institutu Doherti i viši autor rada, rekla je da ovo istraživanje u velikoj meri doprinosi našem razumevanju kako se imunitet menja tokom životnog veka pojedinca i da ima potencijal da značajno unapredi oblast vakcinologije.

„Naši nalazi sugerišu da ako želimo da podstaknemo T ćelije ubice putem vakcinacije, tajming može da igra suštinsku ulogu u održavanju ovih optimalnih T ćelija ubica do starosti“, rekla je profesorka Kedžierska.

„Ova studija je prekretnica za istraživanje imuniteta na starenje. Ima dalekosežne implikacije i otvara nove mogućnosti za razvoj boljih vakcina i terapija prilagođenih različitim starosnim grupama.“

Ovaj rad je sproveden u saradnji sa vanrednim profesorom Fabiom Lucianijem, ko-starijim autorom sa UNSV Sidneja. Vanredni profesor Luciani je rekao da studija pruža vredan uvid u složenost odgovora T ćelija ubica kako starimo.

„Važno je da smo koristili nove metode mašinskog učenja da rekonstruišemo kako se ove T ćelije ubice specifične za virus gripa razvijaju tokom životnog veka. Kako pojedinci rastu, T ćelije ubice postaju jače i efikasnije u eliminaciji zaraženih ćelija, ali nestaju kod starijih osoba, gde preuzimaju ih ćelije sa nižim kapacitetom ubijanja“, rekao je on.