Istraživanja ukazuju na veliku prekretnicu u smanjenju štetnih gasova koji oštećuju ozon i pogoršavaju globalno zagrevanje

Istraživanja ukazuju na veliku prekretnicu u smanjenju štetnih gasova koji oštećuju ozon i pogoršavaju globalno zagrevanje

Nova studija je otkrila značajan napredak u nastojanju da se smanje nivoi hemikalija u atmosferi koje uništavaju ozonski omotač Zemlje, potvrđujući uspeh istorijskih propisa koji ograničavaju njihovu proizvodnju.

Nalazi, koje je predvodio Univerzitet u Bristolu i objavljeni u časopisu Prirodne klimatske promene, pokazuju po prvi put primetan pad atmosferskih nivoa moćnih supstanci koje oštećuju ozonski omotač (ODS), zvanih hidrohlorofluorougljenici (HCFC). Ovi HCFC-i su takođe štetni gasovi staklene bašte, tako da bi smanjenje takođe trebalo da smanji globalno zagrevanje.

Montrealski protokol je međunarodno dogovoren 1987. godine da se uvedu kontrole proizvodnje i upotrebe ODS-a, koji su nekada bili široko korišćeni u proizvodnji stotina proizvoda, uključujući frižidere, aerosolne sprejeve, pene i ambalažu.

HCFC su razvijeni kao zamena za hlorofluorougljenike (CFC). Iako je proizvodnja CFC-a zabranjena širom sveta od 2010. godine, proizvodnja i upotreba HCFC-a se i dalje postepeno gasi.

Vodeći autor dr Luk Vestern, istraživač Marie Curie na Hemijskom fakultetu Univerziteta, rekao je: „Rezultati su veoma ohrabrujući. Oni naglašavaju veliki značaj uspostavljanja i pridržavanja međunarodnih protokola. Bez Montrealskog protokola, ovaj uspeh ne bi imao bilo moguće, tako da je to glasna potvrda multilateralnih obaveza u borbi protiv uništavanja stratosferskog ozona, sa dodatnim prednostima u borbi protiv klimatskih promena izazvanih ljudima.“

Međunarodna studija pokazuje da je ukupna količina hlora koji oštećuje ozonski omotač sadržan u svim HCFC-ima dostigla vrhunac 2021. Pošto su ova jedinjenja takođe moćni gasovi staklene bašte, njihov doprinos klimatskim promenama takođe je dostigao vrhunac te godine. Ovaj maksimum se desio pet godina pre najnovijih predviđanja. Iako je pad između 2021. i 2023. bio manji od 1%, to i dalje pokazuje da se emisije HCFC-a kreću u pravom smeru.

Dr Vestern je rekao: „Njihova proizvodnja se trenutno postepeno gasi na globalnom nivou, sa datumom završetka planiranim za 2040. Zauzvrat, ovi HCFC se zamenjuju hidrofluorougljenicima koji ne oštećuju ozon (HFC) i drugim jedinjenjima. Sprovođenjem strogih kontrola i promovisanjem usvajanjem alternativa pogodnih za ozon, protokol je uspešno obuzdao ispuštanje i nivoe HCFC-a u atmosferu.“

Rezultati se oslanjaju na visoko precizna merenja u globalno distribuiranim atmosferskim opservatorijama, koristeći podatke naprednog globalnog eksperimenta sa atmosferskim gasovima (AGAGE) i Nacionalne uprave za atmosferu i okeane (NOAA).

„Koristimo visokoosetljive tehnike merenja i temeljne protokole kako bismo osigurali pouzdanost ovih zapažanja“, rekao je koautor dr Martin Volmer, naučnik atmosfere u Švajcarskoj saveznoj laboratoriji za nauku o materijalima i tehnologiju (EMPA).

Koautor dr. Isaac Vimont, naučnik u NOAA u Sjedinjenim Državama, dodao je: „Ova studija naglašava kritičnu potrebu da budemo oprezni i proaktivni u našem monitoringu životne sredine, osiguravajući da drugi kontrolisano uništavanje ozona i gasovi staklene bašte prate sličan trend koji će pomoći da se planeta zaštiti za buduće generacije“.