1.400 godina star hram otkriven u kraljevskom naselju Safolk

1.400 godina star hram otkriven u kraljevskom naselju Safolk

Tim arheologa predvođen istraživačima UCL u Rendlešamu, blizu Saton Hua u Safolku, pronašao je verovatno prehrišćanski hram iz vremena kraljeva Istočne Anglije, pre nekih 1.400 godina.

Do otkrića je došlo tokom leta u okviru arheološkog projekta zajednice Rendlesham Revealed Saveta okruga Safolk. Prošle godine projekat je otkrio ostatke velike drvene kraljevske dvorane, potvrđujući da je lokacija bila kraljevsko naselje kraljeva Istočne Anglije.

Ovogodišnja iskopavanja su takođe otkrila dokaze fine obrade metala povezane sa kraljevskim zanimanjem, uključujući kalup koji se koristio za livenje ukrasnih konjskih orma sličnih onom iz obližnjeg kneževskog groblja u Saton Huu.

Kraljevski kompleks je više nego dvostruko veći nego što se ranije mislilo. Omeđen je rovom dužine 1,5 kilometara koji obuhvata površinu od 15 hektara, što je ekvivalentno oko 20 fudbalskih terena.

Kraljevska rezidencija je bila deo šireg kompleksa naselja koji se prostire na 50 hektara, koji je po svojoj veličini i složenosti jedinstven u arheologiji Engleske od 5. do 8. veka.

Ovogodišnji proboj zatvara trogodišnju kampanju iskopavanja koja je izazvala očekivanja i transformisala razumevanje perioda.

Glavni akademski savetnik projekta, profesor Kristofer Skal (Institut za arheologiju UCL), rekao je: „Rezultati iskopavanja u Rendlešamu živo govore o moći i bogatstvu kraljeva Istočne Anglije i sofisticiranosti društva kojim su vladali. Mogući hram , ili kultna kuća, pruža retke i izuzetne dokaze za praksu na kraljevskom mestu o prehrišćanskim verovanjima koja su podržavala rano englesko društvo.

„Njegovi prepoznatljivi i značajni temelji ukazuju na to da je jedna od zgrada, dugačka 10 metara i široka 5 metara, bila neobično visoka i robusno građena za svoju veličinu, pa je možda i građena za posebnu namenu. Najsličnija je zgradama u drugim delovima Engleske. koji se vide kao hramovi ili kultne kuće, stoga su ga rani kraljevi istočnih uglova možda koristili za prehrišćansko bogosluženje.“

Lokalitet u Rendlešamu je identifikovan kao kraljevski centar Istočne Anglije od strane Prepodobnog Bedea u svojoj Ecclesiastical Histori of the English People. Bede beleži da je kralj Redvald, koji je umro c. AD 625. godine i za čiji se grob smatra da je sahrana na brodu Saton Hu, održavao je hram u kome su postojali oltari prehrišćanskim bogovima pored oltara Hristu – iako ne kaže da je to izričito bilo u Rendlešamu.

Iskopavanja ovog leta su takođe otkrila:

Ova arheološka otkrića pokazuju da je Rendlešam bio omiljena lokacija za ljudska naselja i aktivnosti tokom 6.000 godina od četvrtog milenijuma pre nove ere do danas, ali da je bio najvažniji kada je bio kraljevski centar tokom 6. do 8. veka nove ere.

Najnovija arheologija sa kojom se susrela je bila reflektorska instalacija iz Drugog svetskog rata, deo baterije reflektora snimljenog na vazdušnoj fotografiji američkog vazduhoplovstva iz decembra 1943.

Zamenik člana kabineta za zaštićene predele i arheologiju Saveta okruga Safolk, savetnik Melani Vigo di Galidoro, rekla je: „Ovogodišnji nalazi zaokružuju tri sezone terenskog rada koji potvrđuju međunarodni značaj Rendlešamove arheologije i njen fundamentalni značaj za naše znanje o ranoj Engleskoj.

„Svi koji su uključeni u projekat mogu da se ponose što smo zajedno postigli nešto izuzetno. Ove godine je bilo uključeno preko 200 volontera iz lokalne zajednice, čime je ukupan broj volontera za trogodišnji program rada na terenu dostigao preko 600, uključujući i iz Safolka. Famili Carers, Suffolk Mind i deca lokalne osnovne škole iz Rendlesham, Eike i Vickham Market.“

Iskopavanja su sada završena i rovovi na lokaciji su zatrpani, a rad je već u toku na analizi nalaza sa privremenim rezultatima 2024.