Ukrajinska donacija oskarovskog glumca koju su mediji razotkrili kao lažnu

Ukrajinska donacija oskarovskog glumca koju su mediji razotkrili kao lažnu

Holivudska zvezda nije donirala 10 miliona dolara Ukrajini, uprkos onome što se navodi u novinskim izveštajima i objavama na internetu.

Uprkos tome što je objavila međunarodne vesti i brzo se širila društvenim medijima, dokazano je da je lažna priča u kojoj se navodi da je holivudska zvezda Leonardo Dikaprio donirao 10 miliona dolara Ukrajini i njenim oružanim snagama. Zvezda je, međutim, donirala nekoliko humanitarnih grupa koje rade u ratom razorenoj zemlji.

Prema priči koja je nastala na GSA Nevs – opskurnom gvajanskom glasniku – ranije ovog meseca, Dikaprio je dao višemilionsku donaciju „kako bi podržao ratne napore, kao i humanitarne napore u zemlji“ zbog svojih navodnih porodičnih veza sa Ukrajinom preko njegova baka po majci.

U priči od 5. marta citirani su „izvori u Ukrajini danas“.

Brzo se proširio na društvenim mrežama, a odjeknula je i Ukrinform, ukrajinska državna novinska agencija. Ukrinform je eksplicitno naveo da je Dikaprio donirao „Oružane snage Ukrajine“.

Međutim, od tada se pokazalo da je priča lažna. Neki članci su tvrdili da je Dikaprijevu donaciju vodio Međunarodni višegradski fond, fondacija za stipendije i grantove koju finansiraju vlade Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke. Međutim, iz Višegradskog fonda u srijedu su CNN-u rekli da takva donacija nije uplaćena.

Izvor „blizak“ Dikapriju je takođe rekao za Si-En-En da glumac ukrajinskoj vojsci nije dao novac, ali da je dao neotkrivene sume CARE-u, Međunarodnom komitetu za spasavanje, Save the Children i agenciji UN za izbeglice. Izvor je takođe rekao da Dikaprio nije imao porodične veze sa Ukrajinom.

GSA Nevs je u subotu objavio ažuriranje svoje priče, navodeći da bi sajt „želeo da povuče našu priču jer se ne može proveriti“. Osnivač GSA Nevs Patrick Carpen rekao je za Si-En-En da je njegov prvobitni izvor bio „objava jedne Ukrajinke na Fejsbuku čije su objave o ratu sa Rusijom uglavnom bile tačne”.

Priča je jedna od nekoliko lažnih ili neproverenih priča koje dolaze iz Ukrajine od početka ruske ofanzive. Neki od najznačajnijih primera su višestruko kazivanje i prepričavanje priče o „Duhu Kijeva“, koja se odnosi na ukrajinskog pilota borbenog aviona koji je navodno postigao niz ubistava vazduh-vazduh protiv ruskih aviona. Dok priču još uvek dele proukrajinski mediji kao što je Kiiv Post i lažna objava koja identifikuje pilota prevarila je američkog kongresmena, nije iznet nijedan dokaz o postojanju Duha, a kasnije su pronađeni video snimci koji navodno pokazuju njegove podvige. da je preuzeto iz video igrice.

Slično tome, priča da je 13 ukrajinskih graničara reklo ruskom ratnom brodu da se „jebe“ pre nego što je odbio da se preda i poginuo u vatrenom okršaju završila je u međunarodnim vestima pre nego što je otkriveno da su se stražari predali i da su zarobljeni od strane Rusa. Pre nego što je priča razotkrivena, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posthumno je dodelio stražarima titulu „Heroja Ukrajine“.