Portparol Zaporožja: Borbe su zaustavljene u blizini elektrana i nivo zračenja je trenutno normalan

Portparol Zaporožja: Borbe su zaustavljene u blizini elektrana i nivo zračenja je trenutno normalan

Borbe su zaustavljene u blizini nuklearne elektrane Zaporožje i nivoi pozadinskog zračenja su trenutno normalni jer se požar nastavio u objektu, rekao je u petak portparol elektrane.

Portparol Andrii Tuz rekao je da elektrana nije pretrpela nikakvu kritičnu štetu, iako je samo jedna jedinica za proizvodnju električne energije u funkciji.

U ranijoj objavi na Fejsbuku, Tuz je rekao da je najmanje jedna jedinica za proizvodnju energije u nuklearnoj elektrani pogođena u borbama. „Pogođeno je mnogo tehničke opreme“, rekao je za CNN.

Vatrogasci su se sastali sa oružjem: Ranije u petak, ukrajinski zvaničnici su rekli da vatrogasci nisu u mogućnosti da pristupe nuklearnoj elektrani. Tuz je rekao da su, kada su vatrogasci prvobitno stigli, dočekani sa oružjem i okrenuli se.

Nuklearna elektrana u Zaporožju najveća je u Evropi, navodi se na sajtu elektrane. On podržava jednu petinu ukupne električne energije proizvedene u Ukrajini.

Nuklearna centrala ima ukupno šest blokova, od kojih je prvi priključen na elektroenergetsku mrežu 1984. godine, a šesti priključen 1995. godine.