Rimska relikvija stara 2.000 godina kupljena za 33,99 dolara

Rimska relikvija stara 2.000 godina kupljena za 33,99 dolara

Mermerna bista od 34,99 dolara iz prodavnice je verovatno pripadala rimskom vojskovođi – i nepoznato je kako je završila u Ostinu. Vekovima stara rimska skulptura koja je nestala u Nemačkoj od Drugog svetskog rata.

Žena iz Teksasa je dobila punu nagradu za svoj novac kada se ispostavilo da je njena kupovina mermerne biste od 34,99 dolara (manje od 35 evra) u prodavnici Goodvill-a relikvija iz starog Rima.

Laura Jang, koja se bavi preprodajom antikviteta već 11 godina, naišla je na mermernu bistu od 52 funte u Austin Goodvill-u 2018.

„Samo sam tražio bilo šta što je izgledalo zanimljivo“, rekao je Jang za CNN. Dodala je: „Bila je povoljna cena od 35 dolara – nije bilo razloga da se ne kupi.

Nakon kupovine biste, Jang se obratio raznim aukcijskim kućama i stručnjacima da sazna više o skulpturi.

Specijalista je koristio digitalnu bazu podataka da bi pronašao poreklo biste i pronašao fotografije iz 1930-ih na kojima je prikazana glava u Ašafenburgu u Bavarskoj u Nemačkoj.

Sothebi’s je na kraju potvrdio da je bista procenjena na oko 2.000 godina i da potiče iz starog Rima.

Štaviše, bista je verovatno pripadala rimskom vojskovođi Sekstu Pompeju, kaže postdoktorski saradnik Muzeja umetnosti San Antonija Linli Mekalpajn.

Pompejev otac bio je Pompej Veliki, politički saveznik koji je postao neprijatelj Julija Cezara.

Bista se nekada čuvala u Pompejanumu, replici rimske kuće u stilu Pompeja koju je naručio kralj Ludvig I i izgrađena 1840-ih.

Pompejan je izlagao bistu sve do Drugog svetskog rata, kada su zemljoradnici stavili skulpturu i druge relikvije u skladište dok je vila bila napadnuta.

Otprilike narednih 80 godina, gde se bista nalazila nije poznato – sve dok je Jang nije iskopao u Goodvill-u.

„Čini se da ga je neko pronašao i uzeo negde između vremena kada je stavljen u skladište do otprilike 1950. godine“, rekao je Meklapajn za CNN. „Pošto je završio u SAD, izgleda da se neki Amerikanac koji je tamo bio stacioniran [tokom rata] dočepao toga.

Jang je pokušao da pronađe osobu koja je donirala bistu preko Craigslist-a, ali nije uspeo.

„Zaista bih volela da se javi onaj ko ga je donirao“, rekla je za CNN. „Najverovatnije nije originalna osoba koja ga je odvela, ali [ja] bih ipak želeo da znam priču.

Muzeju umetnosti San Antonija bista je pozajmljena na godinu dana, ali deo tehnički još uvek pripada Nemačkoj jer je ukraden iz skladišta.

Nemačka očekuje da će bistu dobiti nazad u maju sledeće godine, a zatim da je ponovo prikaže u Pompejanumu.